De Apekop op het station van Utrecht NS

De NS maakt een ererondje van de laatste rit van de Mat '64, in de volksmond ook wel Apekop genoemd. De reis begint zondag om 09.37 uur in Maastricht en gaat via Eindhoven, Nijmegen en Zwolle naar het Spoorwegmuseum in Utrecht. 

Voor de zeven uur durende rit lossen zeven machinisten en tien conducteurs elkaar af. Aan boord zijn 300 reizigers, medewerkers en oud-medewerkers. Onderweg brengen zeventig passerende treinen een saluut.

Aan boord zijn zijn ook 25 treinliefhebbers die reageerden op een oproep; de NS had meer dan 1000 aanvragen binnengekregen. Wie geen kaartje heeft kunnen krijgen, wordt uitgenodigd bij de aankomst in Utrecht te zijn om 16.30 uur.

Nederland

De Mat '64 (materiaal 1964) is de laatste trein van Nederlandse oorsprong. Ooit waren er honderden op het Nederlandse spoor; van geen enkel treinstel had de NS er zoveel rijden. 

De Apekop, aanvankelijk nog groen geverfd, werd met zijn tweedelige treinstellen vaak ingezet als stoptrein. Het ontwerp met een bolle neus lijkt wat op de Hondekop, die tien jaar ouder is.

Vorig jaar haalde de NS bijna alle Apekopen uit de dienstregeling, al werden nog enkele tientallen "warm gehouden" om als reserve te kunnen dienen. De laatste reguliere rit van de Apekop was in april op het traject Nijmegen-Eindhoven. 

De Apekop NS
Een mat.64 raast over een brug over het Noordhollandsch kanaal (foto uit 1992) ANP

STER reclame