Rellen in de Congolese hoofdstad Kinshasa
NOS Nieuws

Congolese president roept op tot kalmte na dodelijke rellen

De Congolese president Joseph Kabila roept zijn volk op kalm te blijven. In een verklaring reageert hij op de rellen van de afgelopen dagen in de hoofdstad Kinshasa, waarbij tientallen mensen omkwamen.

Kabila laat weten dat hij "diep geraakt is door deze treurige gebeurtenissen". Ook condoleert hij de families van de mensen die zijn omgekomen bij de onlusten.

Volgens de Congolese regering zijn er 32 mensen gedood in de hoofdstad, onder wie 4 politieagenten. De oppositie zegt dat er meer slachtoffers zijn, die door veiligheidstroepen van de regering gedood zouden zijn. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch houdt het op zeker 44 doden.

Verkiezingen uitgesteld

De rellen begonnen toen duizenden mensen de straat opgingen om te protesteren tegen het besluit van president Kabila om de verkiezingen uit te stellen. Zijn tegenstanders denken dat Kabila, die sinds 2001 president is, aan de macht probeert te blijven. Zijn termijn loopt in december af en officieel kan hij zich niet meer kandidaat stellen.

De VN-Veiligheidsraad heeft alle partijen in Congo opgeroepen te stoppen met het geweld en vreedzaam te overleggen over een datum voor de presidentsverkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl