Pro Shots

Johan Cruijff, Marco van Basten, Frank Rijkaard, Patrick Kluivert. Vier van de namen op de imposante lijst van Ajacieden die scoorden bij hun debuut in het eerste elftal. Er is in Amsterdam sprake van een ware traditie.

Woensdagavond werden in de Amsterdam Arena twee namen aan die lijst toegevoegd: Matthijs de Ligt (17) en Abdelhak Nouri (19).

Verdediger De Ligt en middenvelder Nouri speelden dit seizoen alle (zeven) wedstrijden van Jong Ajax in de Jupiler League. Nouri maakte al drie goals in de eerste divisie.

De Ligt kreeg in de bekerontmoeting met Willem II (5-0) een basisplaats van Peter Bosz en maakte zijn eerste treffer in de hoofdmacht door een corner binnen te koppen.  Daarmee werd hij de jongste scorende Ajax-debutant ooit en, na Clarence Seedorf, de op een na jongste doelpuntenmaker voor de Amsterdamse club.

De manier waarop de jonge verdediger van 1,88 meter scoorde, was voor hem niet verrassend. "Dit deed ik in de jeugd ook vaak..." De tiener hoorde dinsdagmiddag al dat hij zijn debuut zou maken. Ondanks die wetenschap sliep hij prima. "Maar komende nacht zal ik wel slecht slapen."

Matthijs de Ligt heeft zijn eerste doelpunt voor Ajax 1 gemaakt Pro Shots

'Tientje betalen'

Nouri kwam in de tweede helft het veld in. "Naarmate de wedstrijd vorderde kreeg ik wel het idee dat het erin zat. Dat hoorde ik ook van de jongens om me heen."

En net als De Ligt luisterde hij zijn debuut op met een doelpunt. Hij scoorde in de voorlaatste minuut uit een vrije trap. Nouri had netjes gevraagd aan Lasse Schöne of hij hem mocht nemen. "Hij vond het prima, maar als ik niet zou scoren moest ik hem een tientje betalen."

Nouri is geboren en getogen in Amsterdam en speelt al twaalf jaar voor Ajax . "Daarom betekent dit zo veel voor me", zei hij over zijn invalbeurt. "Ik heb nauwelijks geslapen en alleen maar over de Arena gedroomd. Ik was bijna bang dat ik te moe zou zijn", zei de middenvelder, die na zijn treffer op de achterkant van zijn shirt met nummer 34 wees. "Het ging niet om mijn naam, maar om nummer 34. Dit jaar moet de club voor de 34ste keer kampioen worden."

Abdelhak Nouri wijst op rugnummer 34 Pro Shots

'Moeder moest oppassen'

"Ik ga nu eerst naar mijn vader in het spelershome en dan snel naar mijn moeder. Ze moest thuis op mijn vier jonge zusjes passen, maar heeft vast wel gekeken. Het was fantastisch. Het leek wel of iedereen ging juichen toen ik mocht warmlopen. Dat gevoel zal ik nooit vergeten", aldus de middenvelder.

Abdelhak Nouri op de reservebank Pro Shots

Peter Bosz was na afloop meer dan tevreden. Niet alleen over zijn youngsters. "Ik heb een luxeprobleem geloof ik", lachte de trainer. "Veel spelers hebben hun kans gegrepen. Ik vond Sinkgraven fantastisch als linksback. Bazoer, Schöne en Dolberg waren ziek, maar deden het uitstekend. Tete was goed en De Ligt is zeventien jaar maar al zo betrouwbaar. En Ziyech is inderdaad bij drie doelpunten betrokken. Maar hij leed soms wel onnodig balverlies als middenvelder."

Bosz moet dus gaan kiezen in de aanloop naar het competitieduel van zaterdag met PEC Zwolle. "We gaan eerst alles rustig analyseren en gaan dan over de basisploeg praten", zei hij. "En dan mogen jullie van de media na afloop vragen waarom bepaalde spelers niet mochten beginnen."

STER reclame