Zelfrijdend busje in de omgeving Appelscha
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Zelfrijdend busje in Appelscha toch weer de weg op

De zelfrijdende busjes in Appelscha gaan volgende week weer rijden, meldt RTV Drenthe.

De proef met de busjes werd vandaag per direct stopgezet. Fietsers hadden veel last van de busjes. Die rijden namelijk in het midden van het fietspad, in plaats van aan de kant. Daardoor moeten fietsers in de berm gaan staan om de busjes te laten passeren. Dat kan volgens de gemeente Ooststellingwerf gevaarlijke situaties opleveren.

Gastheren en gastvrouwen

Een oplossing is nu gevonden in de inzet van speciale gastheren en -vrouwen. Zij gaan vanaf volgende week langs de route staan en leggen fietsers uit hoe ze moeten omgaan met de busjes. Ook worden informatieborden geplaatst langs het traject van de bussen. De proef met de zelfrijdende busjes wordt maandag of dinsdag hervat.

Landelijk gebied

In de bus, die rijdt op elektriciteit, is ruimte voor zes passagiers. Daarnaast rijdt een steward mee, die in geval van nood de bus kan stilzetten. De zelfrijdende shuttles rijden alleen overdag en bij goed weer en hebben een maximumsnelheid van vijftien kilometer per uur.

Het is een proef om te kijken of zelfrijdende bussen een oplossing kunnen vormen voor het uitdunnende openbaarvervoersnetwerk in de buitengebieden van onder meer Drenthe, Groningen en Friesland.

Advertentie via Ster.nl