Minister Kerry spreekt de Veiligheidsraad toe
NOS NieuwsAangepast

VS wil vliegverbod boven Noord-Syrië

De Verenigde Staten willen een vliegverbod boven de humanitaire transportroutes in het noorden van Syrië. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry heeft dat gezegd tijdens een zitting van de VN-Veiligheidsraad in New York. Aanleiding is het bombardement van een hulpkonvooi, twee dagen geleden bij de Syrische stad Aleppo.

Kerry haalde in zijn toespraak voor de Veiligheidsraad ongekend woedend uit naar zijn Russische collega Lavrov. De Amerikanen houden de Russen verantwoordelijk voor de aanval.

Rusland ontkent de beschuldigingen. Minister Lavrov heeft in de vergadering gezegd dat hij een onafhankelijk onderzoek wil naar het bombardement.

Predator

Amerikaanse autoriteiten zeggen dat op radarbeelden duidelijk te zien is dat twee Russische toestellen van de Russische basis in Latakia het konvooi aanvielen. Rusland zegt dat de aanval is uitgevoerd door rebellen uit het Amerikaanse kamp.

Er zouden sowieso geen Russische vliegtuigen in de buurt zijn geweest. Wel was er een Amerikaanse Predator-drone boven het konvooi toen het bombardement plaatsvond, zeggen de Russen.

Legerbasis

Onduidelijk is nu hoe het verder moet. Correspondent Arjen van der Horst in Washington: "Het vertrouwen was al op een dieptepunt, maar het is nu nog dieper gezakt."

Afgelopen wankelde het bestand ook al nadat de coalitie onder leiding van de VS een aanval had uitgevoerd op een legerbasis in Syrië. Daarbij kwamen tientallen Syrische militairen om het leven.

Toch bestaat er nog wel een staakt-het-vuren, zegt Van der Horst: "Er zijn maar twee landen die het bestand dood kunnen verklaren, dat zijn de VS en Rusland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl