EPA

Met volle zuurstofflessen en duikpakken vertrok eind augustus een groep internationale archeologen naar het Griekse eiland Antikythera, ten noordwesten van Kreta. Voor de kust ligt een groot scheepswrak. Op zoek naar antwoorden doken de archeologen naar vijftig meter diepte, om vervolgens een 2000 jaar oud skelet van een mens aan te treffen.

Zij vonden een schedel, tanden, ribben en botten van armen en benen. Vermoedelijk gaat het om een jonge man, die nu Pamphilos wordt genoemd. Hij zou rond de twintig jaar oud zijn geworden. 

"Het was de eerste duik op de eerste dag. Binnen drie minuten waren we op de bodem en na het wegvegen van wat zand, verschenen er grote botten en een schedel. Dat was wel een kick", zegt Brendan Foley, maritiem archeoloog en mede-organisator van het onderzoek, tegen CNN

Het scheepswrak werd al in 1990 ontdekt, maar tot nu was er nog weinig over het wrak bekend. Archeologen denken dat het schip uit 65 voor Christus komt. Het zou in slecht weer zijn gezonken.  

Race tegen de klok

De opgedoken botten zijn naar een laboratorium gebracht voor DNA-onderzoek. "Het DNA-materiaal is aan het verslechteren, dus het is een race tegen de klok", zegt Foley. 

Er hebben al eerder archeologen naar het scheepswrak gedoken, in de hoop aanwijzingen te vinden over de schipbreuk. Zo zijn er in mei dit jaar een bronzen speer, gouden juwelen en glaswerk gevonden.

STER reclame