Burgemeester Rome zet streep door organisatie Spelen 2024

Aangepast
Virginia Raggi bij haar installatie als burgemeester van Rome. EPA

Rome trekt zijn kandidatuur voor de Olympische Spelen van 2024 in. De Italiaanse hoofdstad gaat gebukt onder schulden, reden voor burgemeester Virginia Raggi om het geldverslindende project te schrappen.

"Het is onverantwoord om 'ja' te zeggen tegen deze kandidatuur", aldus Raggi in een toelichting op haar besluit. 

Raggi trotseert Renzi

Raggi en haar anticorruptiepartij Vijfsterrenbeweging hebben het sinds juni voor het zeggen in Rome. Tijdens haar verkiezingscampagne had Raggi al gezegd dat de stad andere prioriteiten had.

Met het besluit gaat Raggi in tegen premier Matteo Renzi, die het bid van Rome wel steunde. Het Italiaans Olympisch Comité (CONI) liet al weten dat de kandidatuur zonder de steun van het stadsbestuur onmogelijk was.

Drie kandidaten over

Rome was in 1960 al eens gastheer van de Olympische Spelen. Plannen om het evenement in 2020 opnieuw te organiseren verdwenen in de prullenbak omdat toenmalig premier Mario Monti de kosten te hoog vond.

Door het besluit van Rome zijn alleen Parijs, Boedapest en Los Angeles nog over als gegadigden. De vijfde kandidaat, het Duitse Hamburg, trok zich terug nadat de inwoners in een referendum tegen de plannen had gestemd.

Het IOC kiest op 13 september 2017 in de Peruaanse hoofdstad Lima wie de Spelen van 2024 mag organiseren. Over vier jaar is Tokio gastheer van de Olympische Spelen.

STER Reclame