ANP

Het Openbaar Ministerie en de politie gaan alsnog proberen uit te vinden wie het seksfilmpje van Chantal heeft geüpload. Eerder vandaag besloot de rechtbank in Breda dat het ROC, waar vandaan het filmpje werd geplaatst, niet hoeft mee te werken aan een onderzoek van Chantal zelf.

De rechter vond dat andere manieren om uit te vinden wie de plaatser is nog niet waren uitgeput. Een van die opties was het voortzetten van het strafrechtelijke onderzoek, dat al zo’n anderhalf jaar stilligt, en dat gebeurt nu.  

Anders dan normaal

Dat de zaak nu wordt weer opgestart is opvallend. "Dit is een hele andere zaak dan normaal", legt een woordvoerder van het OM uit. "We zijn het strafrechtelijk onderzoek na de aangifte gestart, maar liepen vast bij het opvragen van de informatie. Ondertussen heeft Chantal de publiciteit opgezocht en is ze zelf een civiele zaak gestart."

Het OM zegt te hebben gewacht op de uitkomsten daarvan. "We hebben nu meer informatie waarmee we aan de slag kunnen." Het OM is in ieder geval van plan contact te zoeken met de school.

Daarnaast merkt de woordvoerder op dat er keuzes moeten worden gemaakt. "Helemaal als we zijn vastgelopen en als er nog naar andere opties wordt gekeken." 

Te grote inbreuk privacy

Chantal had de school om een onderzoek gevraagd, om er zo achter te komen wie het filmpje had gedeeld. Hiervoor wilde ze, onder hele strikte voorwaarden, toegang hebben tot het systeem van de school.

Het ROC weigerde dit, het zou een te grote inbreuk zijn op de privacy van de 2500 leerlingen en medewerkers. De rechter was het daarmee eens.

Chantal teleurgesteld na verloren kort geding wraakpornozaak

De zaak is al geruime tijd bezig. In 2015 werd er een seksfilmpje van Chantal op Facebook geplaatst via een anoniem account. Het filmpje was gemaakt door haar ex-vriend, die ontkent het te hebben gedeeld. Sindsdien is Chantal in een juridische strijd verwikkeld om erachter te komen wie het filmpje heeft geüpload.

Zo won ze een eerdere een rechtszaak tegen Facebook. Het bedrijf stelde dat het niet meer kon achterhalen wie de uploader was. De rechter vond dat het platform toch toegang moest geven tot zijn servers om te kijken of er nog iets te vinden was. 

Uiteindelijk bleek er nog een IP-adres aanwezig te zijn op de servers van Facebook in Ierland. Dat adres leidde naar het ROC.

STER reclame