Dodelijke merelziekte treft nu ook Nederland

De afgelopen tijd zijn fors meer merels doodgegaan. De oorzaak is het Usutu-virus, dat vanuit Duitsland naar Nederland is overgeslagen. Het virus komt oorspronkelijk uit zuidelijk Afrika, de kans dat mensen het virus oplopen is uiterst klein. De vogels raken besmet door steekmuggen.

De zogenoemde merelziekte veroorzaakte in 2012 een grote merelsterfte in Duitsland. Meer dan 300.000 vogels gingen eraan dood. Sinds die tijd is het vaker opgedoken, de laatste tijd in de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen.

De Vogelbescherming was er vanwege het toenemende aantal meldingen al alert op en nu is het ook daadwerkelijk vastgesteld in Nederland.

Slordig verenkleed

Zieke merels zijn makkelijk te herkennen, zegt Chris-Jan van der Heijden van de Vogelbescherming. "Normaal vliegt een merel snel weg en een zieke merel blijft zitten. Hij ziet er ook ongezond uit, heeft een wat slordig verenkleed en is vaak een stuk magerder. Soms hebben ze evenwichtsstoornissen. Als ze het virus hebben zijn ze meestal na twee of drie dagen dood."

"Mensen kunnen de zieke merels niet helpen, de besmetting is niet te voorkomen", zegt Van der Heijden. "Wat we wel van mensen vragen is om de dode merels te melden bij de Vogelbescherming, zodat we een beeld kunnen krijgen van de omvang van de besmetting en van de delen van Nederland waar het virus om zich heen grijpt."

Melden

Mensen die een dode merel in hun tuin vinden, kunnen die begraven of in de gft-bak gooien. "Wel even met een plastic zakje vastpakken, want hij is besmet en mensen kunnen besmet raken met het Usutu-virus, al is die kans heel erg klein."

De Vogelbescherming roept mensen die een vogel vinden die net dood is op om dat te melden, want dan kan nog worden onderzocht of hij besmet is of niet. Een dag later kan dat al bijna niet meer worden vastgesteld.

De Vogelbescherming kan niet voorspellen hoe groot de uitbraak zal zijn. "We hebben in Nederland zo'n 2,5 miljoen merels, maar voorlopig is het beperkt tot het oosten van Limburg, Noord-Brabant en Gelderland", zegt Van der Heijden. "Het heeft jarenlang geduurd voor het virus vanuit Duitsland de grens over kwam, dus wie weet valt het mee."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl