Riechedly Bazoer en Anwar El Ghazi op de bank bij Ajax Pro Shots

Hij was vorig seizoen onomstreden bij Ajax en ook een zekerheidje in de selectie van Oranje. Hoe anders staat Riechedly Bazoer er nu voor? De 19-jarige middenvelder raakte zijn basisplaats in Amsterdam kwijt en daardoor is hij ook niet geselecteerd voor de komende interlands door bondscoach Danny Blind.

"Dit hoort er wel een beetje bij op zijn leeftijd, maar het is wel opmerkelijk dat hij er op dit moment niet staat", zegt NOS-analist Daniel de Ridder. "Het moet ook niet te lang duren natuurlijk, dat is niet wenselijk voor zijn carrière. Maar hij moet de handdoek zeker nog niet in de ring gooien."

Wellicht mag Bazoer vanavond wel opdraven als Ajax tegen Willem II speelt in het bekertoernooi. In de competitie wonnen de Tilburgers onlangs met 2-1 in de Arena. Juist door die wedstrijd raakte hij zijn plek kwijt. Bazoer werd na een matig optreden in de rust gewisseld.

Bazoer maakt winnende goal in Klassieker Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Hij is een beetje de dupe van de keuzes van Ajax", oordeelt De Ridder. "Ze hebben te veel controlerende middenvelders en te weinig creatieve. Naast Bazoer heb je Gudelj, Riedewald en Klaassen nog als spelverdelers. Die spelen nu ook alle drie. Dat strookt niet met de aanvallende, dominante speelwijze die Bosz voor ogen heeft. Hij is duidelijk nog zoekende."

Bosz ziet in Bazoer overigens geen typische 'nummer 6'. "Voor mij is Riedewald de enige die alle facetten beheerst voor die positie. Bazoer moet zich richten op de andere posities op het middenveld", zei Bosz onlangs. 

En daar is de concurrentie groot, zeker als je Ziyech ook meerekent, die nu als rechtsbuiten wordt gebruikt. De Ridder: "Als je voor twee controleurs kiest, móet je in mijn ogen met Ziyech 'op 10' spelen. Hij is aanvallend de meest creatieve. In dat geval zou Bazoer meer kans op speeltijd hebben. Kies je voor één controleur, dan zet je Ziyech en Klaassen daar voor. Dan zijn de kansen voor Bazoer weer kleiner."

Riechedly Bazoer zit niet bij de voorselectie van het Nederlands elftal Pro Shots

"Ajax voetbalt nu met een iets behoudend middenveld en dat zal op den duur wel weer offensiever worden", vervolgt De Ridder. "Zoals Bosz dat bij Vitesse ook deed. Want met Marko Vejinovic, Davy Pröpper en Valeri Qazaishvili had hij daar natuurlijk een ultra-creatief middenveld."

Hoe dan ook, uiteindelijk komt het met Bazoer wel goed, verwacht De Ridder. "Hij heeft vorig jaar geweldig gespeeld, hij komt er wel. Maar het maakt voor een vervolgstap natuurlijk wel een wereld van verschil als hij op den duur vertrekt omdat hij bij Ajax niet aan de bak komt, of dat hij een prachtige transfer maakt omdat hij een vaste waarde is. Maar het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen."

STER reclame