Zelfrijdend busje in de omgeving Appelscha NOS

Het eerste zelfrijdende busje in Nederland is alweer van de weg gehaald. Volgens Omrop Fryslân hebben fietsers te veel last van het busje. Mensen moesten een stukje de berm in om het wagentje te ontwijken. 

Het busje zonder bestuurder reed sinds vorige week maandag in het Friese Appelscha tussen het andere verkeer op het fietspad. Er is ruimte voor zes personen en hij rijdt op elektriciteit. 

Er werd getest of zo'n zelfrijdende bus een alternatief is voor het openbaar vervoer in dunbevolkte regio's. Er wordt nu gezocht naar een oplossing voor het probleem zodat de proef, die in totaal zes weken moet duren, kan worden voortgezet. 

Meer naar de kant

Arjan Janssens, projectleider bij Gemeente Ooststellingwerf, zegt dat het busje niet tot gevaarlijke situaties heeft geleid. "We constateerden na de eerste paar dagen rijden dat tegenliggers erg weinig ruimte hadden en in de berm moesten fietsen."

De gemeente heeft inmiddels overleg gehad met de leverancier en bekijkt of het voertuig wat meer aan de kant van de weg kan gaan rijden. "Maar dan moet hij wel langzamer rijden", zegt Janssens. Hij is ervan overtuigd dat het busje binnenkort weer de weg op kan.

Bekijk hieronder een verslag over de eerste rit van het busje.

Busje komt zo, maar zonder chauffeur

STER reclame