NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Hoge bloeddruk blijkt vaak erfelijk, behandeling op maat nodig

ANP

Mensen met hoge bloeddruk krijgen niet altijd de juiste behandeling. Dat komt doordat hoge bloeddruk veel complexer is dan gedacht: het wordt veel vaker veroorzaakt door erfelijke factoren dan tot nu toe bekend was. Internationale onderzoekers hebben 31 nieuwe genetische varianten ontdekt die hoge bloeddruk veroorzaken en die moeten allemaal op een specifieke manier behandeld worden. Ze onderzochten 347.000 gezonde en zieke mensen.

Nu pakken artsen hoge bloeddruk vaak op dezelfde manier aan. Mensen krijgen een bepaald medicijn en tips om gezonder te leven. Maar er is meer maatwerk nodig, blijkt uit het internationale onderzoek, dat is gepubliceerd in het Amerikaanse vaktijdschrift Nature Genetics.

Nu de genen zijn ontdekt, kunnen nieuwe geneesmiddelen worden ontwikkeld. Maar het kan nog wel tien tot dertig jaar duren voordat die beschikbaar zijn.

Combinatietherapie

"Het allerbelangrijkste van onze genvondsten is dat we hebben ontdekt dat hoge bloeddruk niet een enkele aandoening is die je met een soort pil kunt behandelen", zegt de Utrechtse hoogleraar cardiovasculaire genetica Asselbergs in De Telegraaf.

Volgens Asselbergs moet hoge bloeddruk uiteindelijk worden aangepakt met combinatietherapieën, net als kanker.

STER reclame