Premier Rutte en minister Asscher in de Ridderzaal op Prinsjesdag
NOS NieuwsAangepast

Den Haag klaar voor 'eerste echte verkiezingsdebat' bij beschouwingen

Den Haag staat vandaag en morgen in het teken van de Algemene Politieke Beschouwingen. De fractieleiders in de Tweede Kamer discussiëren met premier Rutte over de hoofdlijnen van het kabinetsbeleid. Bij het debat zijn alle ministers, staatssecretarissen en Tweede Kamerleden aanwezig.

Het debat, altijd op de woensdag en donderdag na Prinsjesdag, wordt algemeen gezien als de belangrijkste politieke krachtmeting van het jaar. Volgens verslaggever Ron Fresen gaat het ditmaal ook om het eerste echte verkiezingsdebat, in de aanloop naar de verkiezingen van maart.

Het biedt partijen de kans hun visie uitgebreid uiteen te zetten. "De cijfers zijn op orde, maar hoe moet het nu verder, wat moet er anders en hoe benutten we de ruimte die er is nu het weer beter gaat?", zo vat Fresen het samen.

Alle ogen zijn erop gericht hoe de hoofdrolspelers in de verkiezingscampagne het de komende dagen doen. "Zit Roemer bijvoorbeeld goed in de cijfers, heeft Pechtold nog de goede energie, kan Wilders het debat domineren en hoe doet Samsom het, de PvdA-leider die zich vrijwel zeker later deze week officieel kandidaat stelt voor het lijsttrekkerschap?"

Fresen zegt te hopen dat ze erin slagen om het ook echt een debat over de toekomst te laten zijn, "want daar gaan verkiezingen tenslotte ook over, over de toekomst".

Het kabinet had gisteren in de Troonrede de boodschap dat Nederland er na een reeks moeilijke jaren weer goed voor staat. "Nederland heeft weer vaste grond onder de voeten gekregen", zei de koning.

'De APB worden dit jaar één groot en lang verkiezingsdebat'

Oppositiepartijen maakten direct duidelijk dat ze het onterecht vinden dat het kabinet doet alsof het nu zo goed gaat. Fractievoorzitter Wilders van de PVV noemde het een Troonrede uit de Efteling, "vol sprookjes". GroenLinks had graag meer aandacht gewild voor de inkomensongelijkheid in de samenleving. "Het broeit daar", zei partijleider Klaver. CDA-leider Buma heeft kritiek op de woorden van het kabinet dat er hard wordt opgetreden tegen intimidatie en geweld. “Was het maar zo", zei hij.

Andere thema's die naar verwachting uitgebreid aan de orde komen, zijn de koopkracht van ouderen, de integratie van nieuwkomers en het eigen risico in de zorg. Van dat laatste staat al vast dat het 385 euro per jaar blijft. VVD-minister Schippers wil daar niet van afwijken en PvdA-leider Samsom zei gisteren dat hij op termijn een lager eigen risico wil, maar voor komend jaar akkoord gaat met 385 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl