EPA
NOS NieuwsAangepast

Nieuw draadloos apparaatje kan verklappen hoe iemand zich voelt

Een Amerikaanse universiteit heeft een apparaat ontwikkeld dat op afstand emoties kan herkennen. Die worden geregistreerd met behulp van een draadloos signaal dat naar iemands lichaam wordt gestuurd en de hartslag meet.

Volgens onderzoekers van MIT, de technische academie van Massachusetts die vorige week opnieuw werd uitgeroepen tot 's werelds beste universiteit, meet het apparaat eerst hoe iemands lichaam reageert op verschillende emoties. Daarna herkent het met een nauwkeurigheid van 87 procent opwinding, geluk, verdriet of woede. Het werkt eigenlijk als een elektrocardiogram (ECG), maar dan zonder sensoren op het lijf die de hartslag meten.

Het apparaat, dat EQ-Radio wordt genoemd, kan worden gebruikt voor reclamedoeleinden, maar ook in de gezondheidszorg om angst of een depressie vast te stellen. Het werkt dermate precies dat het kan meten of iemands hart een slag overslaat.

Ongekende mogelijkheden

Volgens de uitvinders reageert het kastje ook als je naar een film kijkt, en kan het de filmindustrie zodoende helpen films beter op het publiek af te stemmen. Thuis kan het apparaat suggereren om de verlichting of de temperatuur aan te passen afhankelijk van hoe je je voelt.

Volgens de onderzoekers is het apparaat nog in de experimentele fase, maar werkt het beter dan andere computers die emoties herkennen. Zo bestaat er een methode die gezichtsuitdrukkingen herkent, maar die ziet geen verschil tussen een echte of een nep-glimlach.

De toepassingsmogelijkheden zijn waarschijnlijk groter dan we nu kunnen bedenken, zeggen de uitvinders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl