Hulpgoederen liggen overal verspreid na de aanval op het konvooi
NOS NieuwsAangepast

VN: oproep om aanval op hulpkonvooi te staken genegeerd

De Verenigde Naties hebben de strijdende partijen in Syrië vergeefs gevraagd de aanval op een hulpkonvooi dat onderweg was naar Aleppo te stoppen. Dat hebben de VN-coördinatoren voor Syrië en voor humanitaire hulp in Genève laten weten.

"De VN in Syrië werd op de hoogte gehouden van de luchtaanvallen. Ondanks onze oproepen om daarmee te stoppen, gingen ze de hele nacht door. Daardoor werd het ook onmogelijk de gewonden te bereiken en te verzorgen", staat in een gezamenlijke verklaring.

Woede

Bij de aanval op het konvooi, dat onderweg was naar de belegerde stad Aleppo, kwamen gisteravond ongeveer twintig mensen om het leven en werden achttien vrachtwagens met hulpmiddelen verwoest.

De VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, reageerde woedend op de aanslag. Het Syrische leger en de oppositietroepen beschuldigen elkaar. Rusland en het Syrische regeringsleger hebben gezegd dat ze niets met de aanval te maken hebben.

Volgens het Amerikaanse leger kan de aanval eigenlijk niets anders zijn geweest dan een luchtaanval. "Die is zeker niet uitgevoerd door vliegtuigen van de coalitie. Verder vliegen alleen Syrië en Rusland boven dat gebied", laat het Amerikaanse opperbevel weten.

Nieuw bestand

Het Syrische Rode Kruis heeft de hulpverlening voor drie dagen stopgezet. Ook het Internationale Rode Kruis en de VN hebben hun hulp gestaakt na de aanval.

Een bijeenkomst van twintig landen, waaronder de VS en Rusland, over een mogelijk nieuw staakt-het-vuren heeft nog niet tot resultaat geleid. Vrijdag komen de onderhandelaars opnieuw bijeen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl