ANP

De Nederlandse paralympiërs zijn weer terug op eigen bodem. En dat hebben ze geweten. Het team dat in Rio de Janeiro 62 medailles behaalde, waarvan 17 gouden, kende een bijzondere terugvlucht en een warm welkom thuis.

Vlak voor de landing op Schiphol werd het toestel van de atleten in de lucht opgewacht door twee F-16's, die tot en met de landing naast TeamNL bleef vliegen.

Twee F-16's heten paralympiërs welkom thuis in de lucht

De paralympiërs stapten daarna onder luid applaus van het grondpersoneel van Schiphol uit het oranje KLM-toestel en namen plaatsen in bussen, die het hele stel naar TivoliVredenburg bracht.

Onderweg ontstonden er korte files op de A2, omdat het verkeer werd stilgelegd voor de paralympiërs.

Daar werd de hele ploeg gehuldigd voor familie, vrienden en fans. Het feestje vond daar plaats omdat Utrecht gaststad is van de Nationale Sportweek.

Een voor een werden de sporters het podium opgeroepen onder gejuich vanuit de zaal en onder begeleiding van het olympische themalied Legendary Lane van Dinand Woesthoff, dat ook gebruikt werd bij de Olympische Spelen.

Op het grote scherm werden nog eens de hoogtepunten uit Rio getoond als ode aan de atleten.

Warm welkom voor paralympiërs

Morgen is in Den Haag de officiële huldiging voor alle medaillewinnaars in de Grote Kerk. Ze worden toegesproken door onder anderen minister-president Rutte, staatssecretaris Van Rijn van Sport en chef de mission André Cats. De NOS doet daar vanaf 13.25 uur op NPO 2 rechtstreeks verslag van.

Aansluitend aan de huldiging gaan de medaillewinnaars langs bij koning Willem-Alexander in Paleis Noordeinde. Een samenvatting van dat bezoek is – samen met een terugblik op de gebeurtenissen in de middag – ‘s avonds om 19.21 uur te zien op NPO 2.

STER reclame