NOS NieuwsAangepast

Vader overleden bestuurder sleept Tesla voor rechter om autopilot

Autofabrikant Tesla stond vandaag in China voor de rechter. Het bedrijf is door de vader van een overleden Tesla-bestuurder aangeklaagd, meldt de Financial Times.

Gao Jubin zegt dat zijn zoon Gao Yaning de autopilot-functie aan had staan tijdens het rijden en daardoor is verongelukt. Deze functie is niet, zoals de naam doet vermoeden, een automatische piloot zoals in een vliegtuig. De auto neemt maar een deel van de taken van de chauffeur over.

De vader baseert zich op een rapport over het incident, dat al in januari plaatsvond. Jubin vindt dat Tesla en de autoverkoper in China klanten een verkeerd beeld hebben voorgehouden. Hij eist een schadevergoeding van omgerekend 1440 euro.

Geen bewijs

Er is volgens Tesla geen bewijs dat de autopilot aanstond. Daarnaast is het bedrijf van mening dat als de functie aan had gestaan, dit niet de oorzaak van het probleem was.

"De technologie is alleen een assistent voor de bestuurder en kan het autorijden niet overnemen", zegt het bedrijf tegen de Financial Times.

De autofabrikant legt de schuld bij de bestuurder. "Terwijl er twintig seconden lang een obstakel te zien was, greep de bestuurder niet in. Als de functie op een juiste manier wordt gebruikt, zorgt de autopilot juist voor meer veiligheid."

Vergrootglas

Sinds deze zomer ligt Tesla’s autopilot-functie onder een vergrootglas. Het bedrijf maakte toen bekend dat in mei een Tesla-bestuurder in Amerika was overleden bij een ongeluk terwijl de autopilot aanstond.

Sindsdien zijn er meer ongelukken geweest, maar in geen van die gevallen is bewezen dat de autopilot-functie daarbij was ingeschakeld.

In China is er sinds augustus kritiek op Tesla, schrijft de Financial Times. De bestuurder van een Tesla plaatste toen een filmpje waarin zijn Tesla Model S een andere auto schaafde die stilstond op de snelweg in Peking. Volgens de bestuurder was dit de schuld van de autopilot.

Volgens hoogleraar Maarten Steinbuch is alle aandacht voor Tesla een beetje overdreven. "Ik snap het, want het is opvallend", zei hij vorige week in gesprek met de NOS. "Maar het is niet eerlijk. Want vergeet niet: de autopilot-functie rijdt al veel veiliger dan de gemiddelde bestuurder."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl