Achttien migranten aangehouden na brand op Lesbos
Na een grote brand gisteravond in een opvangcentrum voor vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos zijn achttien migranten aangehouden. Negen van hen worden ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor de brand die een groot deel van het kamp is de as legde.
De verdachten komen uit Afghanistan, Kameroen, Senegal en Syrië, melden Griekse media. Waarom de rellen ontstonden en het vuur werd aangestoken, is niet helemaal duidelijk. "Er doen meerdere geruchten de ronde. Er zou een hongerstaking zijn geweest, anderen zeggen dat het een georganiseerd protest was dat uit de hand liep. Ik denk dat het een combinatie is geweest", zegt Arianna Kattenberg, medisch coördinator van Stichting Bootvluchteling.
Noodwoningen
In het kamp Moria waren meer dan 4000 mensen ondergebracht, deels in tenten en deels in noodwoningen. Volgens Kattenberg is ongeveer een derde van het kamp verwoest.
Volgens correspondent Bruno Tersago zijn er voortdurend spanningen tussen de verschillende groepen in de Griekse vluchtelingenkampen. De kampen zijn overvol en hebben slechte voorzieningen. De meeste vluchtelingen moeten wachten tot ze worden teruggestuurd naar Turkije, maar dat gebeurt niet of nauwelijks.
Er wordt een veerboot naar het eiland gestuurd, waarop duizend migranten kunnen overnachten. Die boot blijft in de haven liggen.
Noodbevel in Urk vanwege 'dramatische avond' na ingaan avondklok
Tientallen jongeren reden toeterend door het havengebied van het vissersdorp. Daar werd een testlocatie van de GGD in brand gestoken.
Britse premier krijgt als eerste leider in Europa telefoontje van Biden
De nieuwe Amerikaanse president en de Britse premier Johnson hebben onder meer over de handel, de coronacrisis en het klimaat gesproken.
Na ingaan avondklok: stille pleinen en straten, maar onrust in Urk en Limburgse Stein
In het overgrote deel van Nederland was het na het ingaan van de avondklok rustig. In Limburg kwam de ME in actie tegen een grote groep jongeren.