1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Politie Den Haag
NOS NieuwsAangepast

Trucks voor bescherming op Prinsjesdag; beveiligers naast koetsen

De veiligheidsmaatregelen op Prinsjesdag waren dit jaar groter dan ooit. Den Haag leek veranderd in een vesting met talloze hekken, agenten en controles.

Opvallend dit jaar waren de grote zandzakken, een shovel en een aantal trucks in het centrum. De zandzakken stonden achter betonnen bloembakken. Zo moest worden voorkomen dat een vrachtwagen, zoals bij de aanslag in Nice, met opzet op mensen inreed.

Half uitkleden

"Na alle drama's die er zijn geweest, is het ook wel nodig. Zeker op dit moment", zegt een vrouw die al dertig jaar naar Den Haag gaat op Prinsjesdag. "Het is wat moeilijker te bereiken, maar het is goed. Je voelt je veiliger", zegt ze.

Lammert de Bruin, journalist van EenVandaag, merkte het ook. "Ik kon vorig jaar nog zonder problemen het gebouw van de Tweede Kamer inlopen", zei hij op NPO Radio 1. "Ik moest me nu half uitkleden."

Tassencontrole

Langs de route van de rijtoer met de Glazen Koets controleerden agenten tassen. Ook hielden ze in hun ogen verdachte personen in de gaten. Bezoekers was al aangeraden geen grote tassen mee te nemen om lange controles te voorkomen.

Toen de koetsen eenmaal reden, viel op dat er meer beveiligers meeliepen dan in afgelopen jaren. De rijtoer verliep zonder incidenten.

NOS
Agenten in burger houden een opvallende toeschouwer in de gaten

Burgemeester Van Aartsen was in zijn hoofd alleen maar bezig met de veiligheid. "Het is een fantastische, mooie Hollandse en Haagse dag die veilig moet verlopen", zei hij tegen Omroep West.

"Ik ben altijd weer blij wanneer de koning en koningin weer terug zijn in het paleis", zei Van Aartsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl