Politiebeelden van fatale schietpartij Tulsa

Justitie in de Amerikaanse staat Oklahoma is een onderzoek gestart naar een schietpartij van afgelopen vrijdag. Daarbij schoten blanke agenten in Tulsa een ongewapende zwarte man dood.

Vannacht gaf de politie beelden vrij van de dashcam van een politieauto en van de helikopter die in de lucht hing. Terence Crutcher (40) zou op de weg stil hebben gestaan omdat hij pech had. De agenten stopten bij hem, hoewel ze op weg waren naar een ander incident.

Handen omhoog

Volgens persbureau AP liep Crutcher eerst op de agenten af en weigerde zijn handen omhoog te doen. Vervolgens draaide hij zich om en liep hij met zijn handen omhoog terug naar zijn eigen auto.

Daar aangekomen legde Crutcher zijn handen op het dak, zo is op de beelden te zien. Vervolgens werd hij, ogenschijnlijk zonder aanleiding, getaserd en daarna snel van dichtbij beschoten. Crutcher lag op dat moment al op de grond.

Crimineel

Op geluidsopnamen vanuit een politiehelikopter is te horen dat Crutcher instructies van de politie niet zou volgen. Iemand anders zegt: "Ziet eruit als een slechte jongen, die ergens mee bezig is."

Bij het vrijgeven van de video zei politiecommissaris Chuck Jordan dat Crutcher geen wapens bij zich had. Ook in de auto zijn geen wapens gevonden.

De politie van Tulsa zei verder dat het incident bij justitie is gemeld en dat er gerechtigheid zal komen. De betrokken agenten zijn met betaald verlof gestuurd.

Black Lives Matter

Het is niet de eerste keer dat de politie in de VS een ongewapende zwarte man neerschiet. Twee jaar geleden werd in Ferguson de ongewapende Michael Brown doodgeschoten. Dat leidde tot woede onder de zwarte bevolking. Het kwam ook tot langdurige rellen.

Maar het politiegeweld tegen zwarten hield niet op. Sindsdien zijn er tientallen schietpartijen geweest waarbij blanke agenten al dan niet ongewapende zwarte mannen neerschieten. Het leidde tot de oprichting van de Black Lives Matter-beweging.

Zus slachtoffer Tulsa: 'Die grote, slechte vent was mijn tweelingbroer'

Ook in Tulsa is er woede na de dood van Crutcher. De tweelingzus van Crutcher, die zei dat haar broer ongewapend was, riep op tot vreedzaam protest.

"Willen jullie weten wie die grote, slechte vent was. Die grote, slechte vent was mijn tweelingbroer. Die grote, slechte vent was een vader. Die grote, slechte vent was een zoon. Die grote, slechte vent zat op de middelbare school van Tulsa en wilde ons alleen maar trots maken."

STER reclame