NOS NieuwsAangepast

'Vluchtelingen zijn nog verspreid over Lesbos na rellen'

Vechtpartijen en brand in migrantenkamp Lesbos

Nog honderden vluchtelingen zijn verspreid over Griekse eiland Lesbos. Dat zegt Arianna Kattenberg, medisch coördinator Stichting Bootvluchteling, die op Lesbos de vluchtelingen helpt.

Gisteravond braken er rellen en brand uit in vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. Vluchtelingen raakten slaags met elkaar en later met de politie. Ze staken tenten in brand, waarna er een grotere branden uitbraken. "Ongeveer een derde van het kamp is verwoest. De meeste mensen hebben geen plek meer om te slapen. De meeste tenten zijn verwoest", zegt Kattenberg.

Gisteravond brak er brand uit in het kamp

Wat nu precies de aanleiding van de rellen was, is onduidelijk, vervolgt Kattenberg. "Er doen meerdere geruchten de ronde. Er zou een hongerstaking zijn geweest, anderen zeggen dat het een georganiseerd protest was dat uit de hand liep. Ik denk dat het een combinatie is geweest. Op een gegeven moment zijn mensen brand gaan stichten."

"Toen moesten ze er wel uit. Gisteravond heeft de ME alle mensen die nog over straat liepen teruggebracht naar het kamp. Maar veel mensen waren al veel verder gevlucht en die zitten nu verspreid over het eiland. Een paar honderd mensen zitten nog in het kamp."

Hoe meer mensen op het eiland, hoe slechter de leefomstandigheden.

Arianna Kattenberg

Volgens Kattenberg zijn de leefomstandigheden in kamp Moria op dit moment heel erg slecht. "Het probleem is dat het kamp overvol is en dat er telkens weer nieuwe vluchtelingen aankwamen voor wie gewoon geen plek is. Hoe meer mensen op het eiland, hoe slechter de omstandigheden. Op een gegeven moment is het onleefbaar en gaan mensen protesteren. Dat is geëscaleerd tussen de vluchtelingen onderling en de politie."

De vluchtelingen probeerden het kamp uit te breken, wat uiteindelijk ook lukte

Volgens VRT-journalist Bruno Tersago kan de aanleiding voor de rellen ook een gerucht zijn geweest dat 200 vluchtelingen zouden worden teruggestuurd naar Turkije. "Op dit moment zitten er op de Griekse eilanden 13.000 mensen terwijl er maar plaats is voor 7450."

Er is dus overbevolking in de kampen, zegt Tersago. "Voeg daarbij onzekerheid over de toekomst. Wat gaat er met ze gebeuren als ze worden teruggestuurd? Dan is dat een explosieve mix. Het is niet de eerste keer dat er rellen op de eilanden zijn uitgebroken, maar wel de eerste keer dat het zo uitgebreid was, dat zo'n groot deel van het kamp in vlammen is opgegaan."

Duidelijk is dat de EU-Turkije-deal helemaal niet werkt.

Bruno Tersago

Tersago zegt verder dat het kamp Moria oorspronkelijk was opgebouwd als zogeheten 'hot spot'. Vluchtelingen konden zich hier registeren voor doorreis naar Europa. Maar Moria is inmiddels geen 'hot spot' meer, zegt Tersago. "Het is nu een gesloten detentiecentrum. Duidelijk is wel dat de EU-Turkije-deal eigenlijk helemaal niet zo goed werkt."

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl