Vluchteling Mahmoud werkt als afwasser in een restaurant NOS/Merel Stikkelorum

'Mijn droom is om architect te worden'

time icon Aangepast

De 21-jarige Syrische vluchteling Mahmoud Jbara wil een baan als architect. Toch is hij blij dat hij snel aan de slag kon als afwasser na zijn komst naar Nederland een jaar geleden.

"Dit is een begin voor mij. Ik kan hier hulpkok worden", aldus Jbara in de keuken van cafe-restaurant Hoogendam in Amsterdam. "Maar uiteindelijk wil ik naar de universiteit in Delft om architectuur te studeren. Architect worden is mijn droom van jongs af aan." 

Zelf geld verdienen

Naast zijn baan gaat hij daarom een schakeljaar doen bij de Hogeschool van Amsterdam. "Dit helpt me om binnen te komen bij de universiteit." Ondertussen is hij blij dat hij al aan de slag kan. "Ik wil graag zelf mijn geld verdienen." 

Jbara had snel een baan nadat hij een huis toegewezen had gekregen. "Binnen een maand", zegt Mohamed Hoesein. Hij is een van de jobhunters in de hoofdstad, die vluchtelingen zo snel mogelijk aan een baan helpen. "Door mijn netwerk ging dit snel bij Mahmoud." 

Snel werk vinden is belangrijk voor de integratie, vindt de gemeente Amsterdam. Daarom is er sinds juli een intensieve, snelle aanpak. "Zo voorkomen we dat mensen thuis komen te zitten", zegt Hoessein. 

Oogopslag 

Restauranteigenaar Frank Hoogendam is blij met Jbara, die nu een week bij hem werkt. "Mijn eerste indruk van hem, zijn oogopslag, was meteen goed. Hij had duidelijk de juiste instelling." 

Hoogendam werkte al met uitkeringsgerechtigden, "om die uit sociaal oogpunt een perspectief te bieden". Toen kwam het idee om ook vluchtelingen aan werk te helpen. "Het werkt twee kanten op. Voor ons is het voordeel dat we iemand hebben die gemotiveerd is, het ziet als een kans. En ik vind het zelf heel fijn om mensen te helpen die uit moeilijke gebieden komen zoals Syrië."

Op zijn aanraden gaan nu ook collega-horecaondernemers met vluchtelingen aan de slag. "Het gaat niet altijd goed, maar het werkt niet anders dan met reguliere werkzoekenden. Er zitten goede en slechte tussen."

STER Reclame