NOS NieuwsAangepast

Vluchtelingen sneller aan het werk door nieuwe aanpak

Vluchtelingen komen sneller aan het werk door hen direct, intensief te begeleiden. Dat komt naar voren uit de eerste resultaten van een nieuwe aanpak van de gemeente Amsterdam. Een op de vijf vluchtelingen met een verblijfsvergunning die sinds 1 juli deze begeleiding hebben gehad, heeft inmiddels een baan gevonden.

Instanties en overheden zijn landelijk gezien steeds meer overtuigd van zo'n snelle, intensieve aanpak. Amsterdam is een van de eerste partijen die resultaten presenteren.

Jobhunter

Op het moment dat de vluchtelingen in de hoofdstad gaan wonen, krijgen ze meteen een coach toegewezen, een zogenoemde jobhunter, door wie ze drie maanden lang intensief worden begeleid. "Voorheen was het zo dat we deze mensen eerst lieten inburgeren", zegt een gemeentewoordvoerder. "Daardoor konden zij pas na langere tijd aan het werk. Nu gebeurt het inburgeren en het begeleiden naar een baan of opleiding parallel."

Juist die snelle begeleiding is van groot belang. "Hoe sneller mensen aan het werk of naar school gaan, des te kleiner is de kans dat ze langdurig in de bijstand komen, leert de ervaring." Daarbij is de begeleiding veel intensiever. "De jobhunters hebben meer tijd en ruimte dan voorheen."

Sinds juli worden 317 mensen op die manier gecoacht. 59 van hen zijn al aan het werk en 98 doen een opleiding. De rest zit nog in het traject. In totaal hebben 373 vluchtelingen met verblijfsvergunning zich in Amsterdam gevestigd sinds juli.

Landelijke trend

Volgens hetzelfde principe laat de gemeente Amsterdam bewoners van het azc in Almere die in de hoofdstad terecht zullen komen al een assessment doorlopen. Door daar al te kijken naar de achtergrond en vaardigheden van mensen, en taallessen te geven, kunnen ze snel vooruit worden geholpen. Via die weg hebben sinds april 34 van de 45 gescreende vluchtelingen de weg naar een opleiding gevonden.

Landelijk gezien zijn er verschillende initiatieven voor zo'n snelle aanpak. Zo doet het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ook een proef om al in de opvangcentra te kijken wat voor opleiding, werk en diploma's bewoners hebben. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) kan zo beter bepalen in welke gemeente iemand moet worden geplaatst. Iemand met een agrarische achtergrond komt bijvoorbeeld eerder in het Westland terecht dan in een stad als Amsterdam. Voor de Kerst moet deze scan landelijk zijn ingevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl