Vechtpartijen en brand in migrantenkamp Lesbos

In een kamp voor migranten op het Griekse eiland Lesbos is vanavond brand uitgebroken. De bewoners zijn geëvacueerd. In het kamp Moria waren meer dan 4000 mensen ondergebracht, deels in tenten, deels in noodwoningen. Het vuur is inmiddels onder controle. 

Volgens Arianne Kattenberg, medisch coördinator van de Stichting Bootvluchteling, is het vuur aangestoken door bewoners van het kamp. Dat gebeurde nadat een protest tegen hun leefomstandigheden uit de hand was gelopen.  

Volgens Kattenberg ging vanmorgen een deel van de bewoners in hongerstaking tegen de komst van nog meer migranten naar het kamp. Een ander deel verliet het kamp voor een demonstratie. Eenmaal buiten braken gevechten uit met de politie, die de groep probeerde tegen te houden. Daarna gingen ook bewoners onderling met elkaar op de vuist.

In het kamp staken sommige bewoners tenten in brand, waarna een groot deel van de achtergebleven bewoners het kamp ook verliet. Toen het vuur gedoofd was, keerden mensen terug om te zien wat er van hun spullen nog over was. "Negen op de tien mensen zijn alles kwijt", zegt Kattenberg. Vermoedelijk moeten ze de nacht op straat doorbrengen.

Spanningen 

Volgens correspondent Bruno Tersago zijn er voortdurend spanningen tussen de verschillende groepen in de Griekse vluchtelingenkampen. De kampen zijn overvol en hebben slechte voorzieningen. De meeste vluchtelingen moeten wachten tot ze worden teruggestuurd naar Turkije, maar dat gebeurt niet of nauwelijks.

Op de Griekse eilanden zijn vijf zogeheten hotspots voor de opvang van migranten aangewezen. Die zijn berekend op in totaal 7450 mensen, maar er zitten er 13.000. 

STER reclame