Mikko Kriek
In samenwerking met
L1mburg
NOS NieuwsAangepast

Groot badhuis ontdekt bij luxe Romeinse villa in Meerssen

Bij een Romeinse villa in Meerssen zijn na nieuw onderzoek sporen gevonden van een groot badgebouw. Luxe Romeinse villa's hadden wel vaker privébaden, maar alleen de grootste en belangrijkste hadden er een apart gebouw voor.

Het onderzoek is gedaan middels elektromagnetische metingen en grondradar. Daaruit is volgens 1Limburg af te leiden dat er een badhuis stond van 26 bij 13 meter. Archeologen denken verder een afvoerkanaal te hebben gevonden, en bij boringen zijn resten van marmer, pleisterwerk en ronde tegels van een vloerverwarming gevonden.

Zeer luxe villa

De villa in Meerssen werd in 1865 ontdekt door pastoor en rijksarchivaris Jozef Habets. Hij meende daarbij een tweepersoons bad te hebben gevonden. Archeologen denken nu dat het geen bad was, maar een siervijver. Dergelijke vijvers waren zeldzaam, maar kwamen bij zeer luxe villa's wel voor.

Dat toont volgens de onderzoekers aan dat het een van de belangrijkste Romeinse villa's van het land was.

In het Zuid-Limburgse heuvelland vestigden de Romeinen grote boerderijen, die het graan leverden voor steden als Nijmegen. Er zijn 32 vindplaatsen van Romeinse villa´s beschermd als rijksmonument, waarvan zeventien in Zuid-Limburg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl