Demonstranten in Kinshasa
NOS Nieuws

Doden bij protesten in Congo, agent levend verbrand

In Congo zijn bij demonstraties tegen het uitstellen van de presidentsverkiezingen zeker zeventien doden gevallen. Onder de doden zijn drie agenten, zei de minister van Binnenlandse Zaken. Een van de agenten is levend verbrand.

In de hoofdstad Kinshasa waren duizenden betogers op de been. Die gooiden met stenen en staken autobanden in brand. De politie greep hard in en gebruikte traangas en wapenstokken om de betogers uit elkaar te jagen. Ook in andere steden, zoals Goma en Lubumbashi, protesteerden Congolezen. Tientallen mensen zijn gewond geraakt of opgepakt bij de confrontaties met de oproerpolitie.

De oproerpolitie in Kinshasa

President Joseph Kabila besloot onlangs om de voor november geplande verkiezingen uit te stellen naar volgend jaar. Zijn tweede, en officieel laatste, termijn loopt op 19 december af. De oppositie zegt dat Kabila zijn presidentschap over de toegestane termijn heen wil tillen om zo aan de macht te blijven. Ook vrezen ze dat hij het maximum van twee termijnen uit de grondwet wil halen, zoals hij eerder al zonder succes heeft geprobeerd.

De internationale gemeenschap dringt er al maanden bij Kabila op aan om geen nieuwe termijn te ambiëren en eerlijke verkiezingen te organiseren. De Europese Unie overweegt om Congo sancties op te leggen, liet de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault vanuit New York weten. Hij noemde de situatie "onacceptabel". "Wat telt is de datum van de verkiezingen. Als die steeds maar weer wordt uitgesteld, betekent het dat Kabila alles in het werk stelt om aan de macht te blijven."

Burgeroorlog

De internationale gemeenschap vreest dat de explosieve situatie kan uitmonden in een nieuw gewapend conflict. De voormalige Belgische kolonie is ongeveer net zo groot als West-Europa en rijk aan mineralen. De macht is nog nooit vreedzaam overgedragen. Bloedige burgeroorlogen kostten tussen 1996 en 2003 miljoenen mensen het leven.

Kabila is sinds 2001 de baas in Congo. Hij volgde toen zijn vermoorde vader op. Zijn eerdere overwinningen in 2006 en 2011 zijn niet onomstreden. Het is ook niet de eerste keer dat hij de verkiezingen van november probeert uit te stellen. Begin vorig jaar stelde Kabila voor om te beginnen met een volkstelling, volgens de oppositie een truc die jaren in beslag kan nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl