NOS NieuwsAangepast

Syriër in Nederland: ik voel me welkom, maar dat is niet genoeg

'Je hebt meer nodig dan je welkom voelen'

In New York is een VN-topconferentie over vluchtelingen begonnen. Het is voor het eerst dat de problemen van mensen die van huis en haard zijn verdreven op zo'n hoog niveau worden besproken. Ter gelegenheid van de top spraken wij met Mohammed Badran.

Badran vluchtte twee jaar geleden van Syrië naar Nederland. In Nederland voelde hij zich welkom, maar had hij het wel moeilijk. "Welkom voelen is niet genoeg. Je moet ook actief kunnen zijn. Dat werd mijn probleem: ik wilde meteen weer een actieve burger zijn, maar dat ging gewoon niet", zegt Badran.

Badran hoopte meteen door te kunnen studeren in Nederland. Ook wilde hij vrijwilligerswerk doen om andere Syrische vluchtelingen te helpen. Maar dat was niet makkelijk. "Een aantal vrienden en ik stelden veel vragen aan organisaties en de gemeente, maar we kregen gewoon geen reactie."

Dat maakte het moeilijk om opnieuw een leven op te bouwen, zegt hij. "Je moet eerst wachten op een verblijfsvergunning. Dan moet je wachten op een huis. Daarna mag je pas de taalcursus doen. Wil je dan gaan studeren, moet je eerst nog een schakeljaar doen en na al die jaren wachten kan je dan eindelijk aan je studie beginnen. Dat maakt het zo moeilijk om weer onderdeel te worden van de maatschappij."

Er was geen vluchtelingencrisis, wij maken die crisis.

Mohammed Badran, Syrische vluchteling in Nederland

En daardoor ontstaat een parallelle maatschappij, zegt Badran. "Er is geen vluchtelingencrisis, wij maken de vluchtelingcrisis hier. Als je jaren in een opvanglocatie hebt gewoond en niet actief je leven opnieuw kunt oppakken, ontstaat er een parallelle maatschappij", legt Badran uit. "Aan de ene kant de 'normale Nederlandse maatschappij', die goed functioneert, en aan de andere kant de 'vluchtelingenmaatschappij' waarbij niemand door kan studeren en dus niet zijn leven op kan bouwen."

Badran heeft niet opgegeven en is na twee jaar weer begonnen met een studie. Hij studeert Culturele Antropologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Ook heeft een stichting opgezet. "Een stichting van en voor vluchtelingen. We helpen de Syrische vluchtelingen in Nederland door ze vrijwilligerswerk aan te bieden en te helpen bij de uitvoering van sociale ideeën."

Vluchtelingen zijn niet alleen op zoek naar bescherming. Ze willen ook weer een leven op kunnen bouwen.

Mohammed Badran, Syrische vluchteling in Nederland

Dat is belangrijk, zegt hij, "Er moet niet vergeten worden dat vluchtelingen niet alleen voor bescherming hiernaartoe komen. Ze willen ook gewoon doorgaan met hun opleiding of werk en niet jaren wachten."

Badran geeft vandaag een speech over zijn ervaringen als vluchteling op de Vluchtelingen- en migrantentop van de Verenigde Naties in New York.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl