Kinderen in Istanbul op hun eerste schooldag AFP

In Turkije zijn de afgelopen maanden bijna 28.000 leraren ontslagen. Bijna 10.000 anderen zijn geschorst. De docenten worden verdacht van banden met "terroristen", heeft de Turkse vice-premier Nurettin Canikli bekendgemaakt.

Volgens de vice-premier is het onderzoek naar de geschorste leraren nog in volle gang. Hij voegde eraan toe dat 455 docenten weer aan het werk mogen omdat het onderzoek naar hen niets aan het licht heeft gebracht.

Eerste schooldag

Het was vandaag voor Turkse kinderen de eerste schooldag. Meer dan 18 miljoen leerlingen zijn weer begonnen na de zomervakantie.

De onderwijsvakbonden hebben gewaarschuwd voor een chaos op de scholen omdat er een groot tekort is aan leraren. Er zijn naar schatting bijna 50.000 vacatures.

Veel docenten zijn na de mislukte coup ontslagen omdat ze banden zouden hebben met de geestelijk leider Fethullah Gülen, die door de regering wordt gezien als aanstichter. Ook zijn er leraren ontslagen omdat ze iets te maken zouden hebben met de Koerdische arbeidersbeweging PKK.

Turkse schoolkinderen hebben een pamflet gekregen over de mislukte staatsgreep AFP

Pamflet

Leerlingen en studenten kregen vanmorgen een pamflet overhandigd van het ministerie van Onderwijs. Daarmee worden ze herinnerd aan de "overwinning van de democratie op 15 juli" en de "martelaren" die daarvoor zijn gestorven. Volgens Turkije zijn er 270 mensen omgekomen bij de mislukte staatsgreep.

De schooldag begon met een minuut stilte en daarna een gebed voor de slachtoffers.

Het ministerie had ook video's laten maken met president Erdogan, die het volkslied voordroeg. Daarbij waren beelden te zien van tanks in Ankara en oorlogsvliegtuigen tijdens de militaire coup. Ook waren er beelden van mensen op straat in Istanbul en Ankara die zich tegen de coup keerden.

PKK

Eerder deze maand schorsten de Turkse autoriteiten in de provincie Diyarbakir al 11.000 leraren omdat ze banden zouden hebben met Koerdische militanten. In de oostelijke provincies Tunceli en Van werden om dezelfde reden 1150 docenten op non-actief gesteld.

In Diyarbakir hebben studenten vandaag gedemonstreerd tegen de schorsing van docenten. Daarbij zijn studenten gearresteerd. Het is niet duidelijk hoeveel. Eén van hen werd door een agente in burger meegenomen omdat ze een T-shirt droeg met de tekst 'Blijf van mijn leraar af'.

Arrestatie van studente in Diyarbakir tijdens een demonstratie AFP

STER reclame