André Kuipers bij 'zijn' Sojoez
NOS NieuwsAangepast

De Sojoez van André Kuipers nu in het Ruimtevaartmuseum

De Sojoez TMA-03M ruimtecapsule waarmee de Nederlandse ESA-astronaut André Kuipers zijn reis naar het internationaal ruimtestation ISS maakte, is te zien voor het publiek. Kuipers zelf en minister van Economische Zaken Kamp onthulden de capsule voor de pers.

Voor Kuipers was de onthulling een speciaal moment: "Het is ontzettend leuk om m'n eigen capsule weer terug te hebben".

Het ruimtevaartuig wordt een vast onderdeel van het Ruimtevaartmuseum in Noordwijk. Vanaf morgen kan het publiek de Sojoez bezichtigen. De capsule blijft definitief in Nederland.

Spanning Rusland-Westen

Het heeft jaren geduurd om de Sojoez te kopen. Space Expo was nog bezorgd of de koop wel zou doorgaan, omdat de verhouding tussen Rusland en het Westen ondertussen flink slechter is geworden. Vorig jaar was de koop rond, en deze zomer is de capsule in alle stilte naar Nederland gebracht.

'Hiermee ben ik gelanceerd'

Het hele project om de Sojoez naar Noordwijk te halen kostte 450.000 euro, inclusief transport, verzekering en restauratie. Zo'n 200.000 euro daarvan is ingezameld op zogenoemde Space Gala's, speciale fondsenwervingsdiners.

193 dagen

De capsule werd gebruikt voor de tweede ruimtereis van André Kuipers, in 2011. Op 21 december 2011 werd de Nederlander gelanceerd vanaf ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan. Twee dagen later kwam Kuipers aan op het ruimtestation ISS, waar hij 193 dagen bleef.

21 december 2011: lancering André Kuipers

Op 1 juli 2012 kwam hij weer terug op aarde.

1 juli 2012: landing André Kuipers

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl