Het tellen van de stemmen verliep niet overal even soepel
NOS NieuwsAangepast

Verenigd Rusland krijgt driekwart zetels in Doema

De parlementsverkiezingen in Rusland zijn met overmacht gewonnen door de partij van president Poetin, Verenigd Rusland. De partij stevent af op 343 van de 450 zetels in de Doema, een driekwart meerderheid. Dat maakte de kiescommissie bekend nadat 93 procent van de stemmen was geteld.

De partij kan daarmee zonder steun van andere partijen grondwetswijzigingen doorvoeren.

Ook de drie andere pro-Kremlinpartijen in het parlement hebben zetels gewonnen. Dat zijn de communisten, de liberaal-democraten en Een rechtvaardig Rusland. Zij hebben de afgelopen jaren niet tegen voorstellen van de partij van Poetin gestemd.

Opkomst dramatisch laag

Van de andere deelnemende partijen heeft er geen een de kiesdrempel van vijf procent gehaald. De oppositie tegen Poetin is daarmee uit de Doema verdwenen.

Volgens correspondent David-Jan Godfroid is de ontevredenheid in het land vooral terug te zien in de opkomst, die met 40 tot 50 procent van de stemmen "dramatisch laag" was. "Daarvan profiteert Verenigd Rusland."

Volgens Godfroid gaan de mensen die je kunt "managen" wel stemmen. Dat zijn mensen die in overheidsdienst werken, gepensioneerden, maar ook militairen en gevangen. Die stemmen in overgrote meerderheid op Verenigd Rusland.

Geen podium

"De middenklasse is veel moeilijker te controleren, maar die is massaal thuisgebleven, uit teleurstelling, frustratie of woede over wat zich politiek afspeelt." De middenklasse is niet op komen dagen en krijgt daarmee wat hij verdient, zei een van de oppositiekandidaten daarover.

De oppositiepartijen hebben vooraf nauwelijks een podium gekregen om campagne te voeren, zegt Godfroid. "Als ze al in de media kwamen was dat als verraders van het vaderland en daar wil natuurlijk niemand op stemmen."

Rommeltje

Er zijn verschillende meldingen binnengekomen over stembusfraude, over mensen die grote hoeveelheden stembiljetten in een bus stoppen, maar op welke schaal dat is gebeurd, is nog niet duidelijk. De OVSE-waarnemersmissie controleert de stembusgang en komt later vandaag met een verklaring.

PvdA-Kamerlid Michiel Servaes is een van die waarnemers. Hij herkent het beeld dat er vooral ouderen en mensen die voor de overheid werken gaan stemmen in de wijk in Moskou waar hij toezicht heeft gehouden.

"In het stembureau waar ik het tellen van de stemmen heb bijgewoond, zag je het wel enorm misgaan. Het was een rommeltje, er werd geruzied over de precieze getallen die ingevuld moesten worden, dat deed mijn vertrouwen in dit verkiezingssysteem niet direct toenemen, en dan druk ik me nog mild uit." Een echt beeld ontstaat volgens hem pas na overleg met de andere waarnemers.

Matchfixing

Toch heeft Servaes geen aanwijzingen dat er bewust is gefraudeerd. "Maar het echte matchfixing heeft van tevoren plaatsgevonden, met name door de verkiezingen te vervroegen van december naar september. De oppositie heeft onvoldoende tijd gehad om zich te organiseren, waardoor er geen sprake was van een echte tegenbeweging."

In een dorp in Dagestan brak een gevecht uit in een stembureau. Als gevolg daarvan zijn zo'n tweeduizend stembiljetten uit de stembus gevallen. Beelden op Twitter laten zien dat ze door het hele stemlokaal verspreid over de vloer liggen.

In de meeste stembureaus zijn webcams opgehangen. Niet alle medewerkers waren zich daarvan bewust. Daardoor is vastgelegd dat er met stemmen is gefraudeerd. Soms werden hele stapels biljetten in stembussen gepropt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl