Een Amerikaans gevechtsvliegtuig
NOS NieuwsAangepast

'Aanval op Syrisch leger is bedreiging van staakt-het-vuren'

De Russische minister van Buitenlandse Zaken vindt dat de VS het staakt-het-vuren in Syrië bedreigt. Dat komt volgens hem door de luchtaanval die gisteren werd uitgevoerd op regeringstroepen in Syrië. Daarbij kwamen tientallen Syrische militairen om het leven.

De aanval werd uitgevoerd door de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten. De Amerikanen zeiden gisteren dat er mogelijk een vergissing is gemaakt en dat dit nooit opzettelijk gedaan zou worden. De regeringstroepen waren verwikkeld in een strijd met IS.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken gebruikte harde woorden. Hij zei dat de Amerikaanse aanvallen "balanceren op de grens van criminele nalatigheid en directe medeplichtigheid van de terroristen van IS".

De Russen roepen de VS op om een uitgebreid onderzoek te doen naar de actie, die volgens hen het gevolg is van de "hardnekkige weigering" om met Rusland samen te werken in de strijd tegen IS.

Straaljager neergehaald

De strijd in Syrië gaat ondertussen onverminderd door. Persbureau Amaq News Agency, dat gelieerd is aan terreurgroep IS, meldt dat IS een vliegtuig van het Syrische leger uit te lucht heeft geschoten.

Dat gebeurde boven de oostelijke stad Deir al-Zor, de plaats waar de VS gisteren per ongeluk het vuur opende. De piloot van het vliegtuig zou het niet hebben overleefd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl