ANP

Het is oud-schaatser Jan Bos (41) niet gelukt om een wereldrecord te breken op een mensaangedreven ligfiets. Hij moest harder gaan dan 143 kilometer per uur om het record te verbreken, maar hij bereikte in de woestijn in de Amerikaanse staat Nevada een snelheid van 124,73 kilometer per uur.

De prestatie van Bos was goed voor een vierde plek voor hem en zijn team, dat bestaat uit studenten van de TU Delft en VU Amsterdam. 

Bos reed met de Velox 6, een aerodynamische hightech ligfiets, over een tien kilometer lange kaarsrechte weg door de woestijn. De ligfiets heeft geen ramen. Door middel van een camerasysteem en schermen is te zien wat er op de weg gebeurt.

Toch trots

De zogenoemde World Human Powered Speed Challenge werd gewonnen door de Canadees Todd Reichert die met 144,15 kilometer per uur ook het wereldrecord verbrak. 

De oud-schaatser vindt het jammer dat hij geen record heeft kunnen verbreken maar kijkt met een goed gevoel terug op de race. "Ik stond elke dag te popelen om te racen. Iedere dag werden er verbeteringen in de fiets aangebracht, het team leerde hiervan en ook ik was na elke run een ervaring rijker. En een snelheid van 124,73 km/u met een ligfiets is gewoon een resultaat om trots op te zijn", vertelt hij. 

Ook de studenten zijn tevreden met het resultaat. "Jan Bos was in goede vorm en de techniek werkte perfect, maar helaas was de wind ons niet gunstig gezind voor een wereldrecord", aldus teammanager Hugo Lambriex. 

STER reclame