De Russische en Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken, eerder dit jaar
NOS NieuwsAangepast

Zorgen over staakt-het-vuren in Syrië nemen toe

Rusland en de Syrische rebellen zeggen dat het staakt-het-vuren in Syrië steeds vaker wordt geschonden. Volgens de Russen hebben Syrische rebellen het bestand de afgelopen dagen bijna 200 keer geschonden.

Gisteren alleen al zou het om 55 schendingen gaan. Er zijn onder meer luchtaanvallen geweest in de noordelijke stad Aleppo. Ook een rebellenwoordvoerder zei dat de situatie verslechtert.

Volgens president Poetin gebruiken de Syrische rebellen het bestand om zich te hergroeperen. Hij zei dat de VS, die sommige rebellengroepen steunt, verantwoordelijk is als het bestand in elkaar stort.

Spanningen

De spanningen tussen de VS en Rusland over het bestand nemen toe. De ministers van Buitenlandse Zaken, Kerry en Lavrov, hebben gebeld over de situatie in Syrië. Lavrov drong er bij Kerry op aan de tekst van het akkoord over het staakt-het-vuren openbaar te maken. Dan wordt volgens hem duidelijker wat de rol van de VS en Rusland is bij het bestand.

Lavrov zei dat Rusland ervoor zorgt dat de Syrische regering meewerkt aan het leveren van noodhulp en dat de VS hetzelfde moet doen met de rebellen.

President Obama is bezorgd over de blokkade van humanitaire hulp door de Syrische regering. Het toelaten van humanitaire hulp in noodlijdende regio's in Syrië is onderdeel van het akkoord over het staakt-het-vuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl