Annejet van der Zijl is een van de genomineerden ANP

Vijf auteurs maken nog kans op de Libris Geschiedenis Prijs 2016. Op de shortlist staan Machiel Bosman, Philip Dröge, Elsbeth Leijnse, Lodewijk Petram en Annejet van der Zijl.

De prijs wordt op 30 oktober uitgereikt aan de schrijver van het beste historische boek van het jaar. Een vakjury beoordeelt of het boek een algemeen publiek aanspreekt, prettig leesbaar is en gebaseerd is op grondig historisch onderzoek. 

De prijs is een initiatief van Libris boekhandels, het Rijksmuseum, NTR/VPRO, de Volkskrant, het Historisch Nieuwsblad en het Nederlands Openluchtmuseum. De winnaar krijgt een bedrag van 20.000 euro.

Alexander Münninghoff ontving in 2015 de Libris Geschiedenis Prijs voor zijn boek De stamhouder

De boeken

Machiel Bosman is genomineerd met De Roofkoning. Het boek gaat over prins Willem III van Oranje en zijn invasie van Engeland in 1688. Stadhouder Willem III wordt ook wel de grootste staatsman genoemd die Nederland ooit heeft voortgebracht.

Philip Dröge schreef Moresnet, waarin hij vertelt over de vergeten geschiedenis van het gelijknamige ministaatje. Moresnet bestond van 1816 tot 1918, lag tussen Nederland en België in en had slechts 300 inwoners.

Schrijfster Elsbeth Leijnse is genomineerd met het boek Cécile en Elsa. Dat waren twee zussen die rond de vorige eeuwwisseling leefden, waarvan er een koos voor haar huwelijk en de ander voor het feminisme.

De vergeten bankencrisis van Lodewijk Petram gaat over de crisis in de jaren '20, toen Colijn minister van Financiën was. Ook toen werd gekozen voor staatssteun om de banken overeind te houden.

Annejet van der Zijl maakt kans op de prijs met haar boek De Amerikaanse prinses, over het opvallende leven van Allene Tew, die van Amerikaans plattelandsmeisje door haar huwelijken en haar zakeninstinct een van de rijkste mensen ter wereld werd, prins Bernhard aan prinses Juliana wist te koppelen en peetmoeder werd van prinses Beatrix.  

STER reclame