NOS WielrennenAangepast

Wat is het EK wielrennen waard voor de eliterensters?

Plumelec, het decor van de eerste EK wielrennen

In veel sporten wordt de roep om minder wedstrijden groter en groter. Het voetbalseizoen, het tennisseizoen, het schaatsseizoen: ze zitten propvol EK's, WK's en andersoortige wedstrijden. Maar de profrenners krijgen er juist een wedstrijd bij.

In een toch al overvol olympisch jaar worden deze week de EK wielrennen gehouden. De wedstrijden worden verreden rond Plumelec, een klein dorpje in Bretagne. De EK bestaan sinds 1995 en sinds dit jaar mogen ook de eliterenners meedoen aan het titeltoernooi. Maar zitten de wielrenners eigenlijk wel te wachten op zo'n EK?

Plumelec

"Het deelnemersveld laat wel zien dat het serieus wordt genomen", zegt olympisch kampioene Anna van der Breggen. "Je kan hier een titel verdienen waar een trui bij hoort", zegt ze. Naast Van den Breggen staan ook onder anderen de oud-wereldkampioenen Marianne Vos, Giorgia Bronzini en Tatiana Guderzo aan de start.

Gelukkig hebben we de foto's nog

Ellen van Dijk veroverde donderdag als eerste prof ooit de Europese titel op de tijdrit. Dat het toernooi nog wel in de kinderschoenen staat, blijkt uit het feit dat er geen cameraregistratie was bij die tijdrit. Maar gelukkig hebben we de foto's nog.

Ellen van Dijk in actie tijdens de EK tijdrijden

Van Dijk: "Het is een heel mooie titel, je bent toch kampioen van Europa. Dat is bijzonder. Je bent snel benieuwd naar het WK, maar dit is ook gewoon een titel op zich waar ik heel blij mee ben."

De tijdrittitel leverde Van Dijk een blauwwitte trui met gouden sterren op. Of ze het een mooie trui vindt? "Ja, nou, ja. Er is een mooiere, maar ik ben er blij mee."

Het shirt dat Ellen van Dijk won met haar Europese titel op de tijdrit

Ook bij de mannen staan er meerdere oud-wereldkampioenen aan de start, zoals Michal Kwiatkowski, Rui Costa, Philippe Gilbert en de huidige drager van de regenboogtrui, Peter Sagan.

Wout Poels daagt hen uit in Plumelec. "Ik wil voor een topuitslag gaan, ik ben hier niet gekomen om rustig mee te fietsen. Ik heb een goede Ronde van Groot-Brittannië gereden. Nu moet ik rusten om zondag te kunnen knallen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl