ANP

Zeker 143 kilometer per uur: zo hard moet oud-schaatser Jan Bos fietsen wil hij de snelste ter wereld in een mensaangedreven ligfiets worden. Bos is samen met een team Nederlandse studenten in de woestijn in de Amerikaanse staat Nevada om vandaag een wereldrecordpoging te doen.

Of de poging slaagt, is moeilijk in te schatten. Bos heeft de beoogde snelheid nog niet gehaald in oefenrondjes. "Hopelijk gaat het lukken", vertelt Hugo Lambriex, teammanager van de aanwezige studenten van de TU Delft. Bos fietst op een weg van 8 kilometer. Hij krijgt 7 kilometer om snelheid te maken. Daarna wordt op 200 meter de snelheid gemeten.

De ligfiets, die "lijkt op een druppel", heeft een aerodynamische kap, maar geen ramen. Bos kan door middel van een camerasysteem en schermen in de fiets zien wat er op de weg gebeurt.

Gevaarlijk is het niet, spannend wel.

Hugo Lambriex, teammanager van de aanwezige studenten

Toch is het niet gevaarlijk, zegt Lambriex. "Wel is het spannend. Wij hebben de fiets zo ontwikkeld dat bij een crash Bos genoeg wordt beschermd. Het is natuurlijk wel behoorlijk claustrofobisch, je moet het maar durven."

Bij de voorbereiding voor de recordpoging waren twee dingen belangrijk, legt hij uit. De mens en de machine. "Het technische aspect is zeer belangrijk, de fiets moet helemaal in orde zijn. Daar hebben wij, de studenten van de TU Delft, voor gezorgd. Studenten van de VU in Amsterdam regelden de selectie van de fietser, de training en hebben het protocol opgesteld. Deze combinatie van techniek en beweging is erg cruciaal."

Voor volgend jaar zijn we op zoek naar iemand die toch wel 2000 watt op het snelste punt kan fietsen.

Hugo Lambriex

Als vandaag het record niet wordt verbroken, wil dat niet zeggen dat de studenten opgeven. "We zoeken alweer een fietser voor volgend jaar. Ik ben op zoek naar iemand die toch wel 2000 watt op het snelste punt kan fietsen. Iedereen mag zich aanmelden."

Ter vergelijking: wielrenner Thor Hushovd won in 2007 een Touretappe met een vermogen van 1600 watt in de eindsprint.

STER reclame