In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS NieuwsAangepast

NAM hervat na anderhalf jaar oliewinning in Schoonebeek

De NAM begint morgen weer met oliewinning in Schoonebeek. De productie lag anderhalf jaar stil vanwege een lek in de afvoerleiding voor afvalwater. Dat werd via de leiding naar Twente gebracht, om opgeslagen te worden in de bodem. De provincie Overijssel wil het besluit bij de rechter aanvechten.

Het hervatten van de productie is omstreden. De Tweede Kamer vroeg de NAM gisteren nog om nog niet te beginnen met het injecteren van afvalwater in de Twentse bodem, omdat er nog een aantal onderzoeken lopen. De NAM heeft besloten geen gehoor te geven aan de oproep.

Alles overwogen

De NAM is ervan overtuigd dat de oliewinning en waterinjectie veilig gedaan kunnen worden, schrijft RTV Drenthe. Het bedrijf krijgt daarvoor steun van het Staatstoezicht op de Mijnen. Dat keurde de leiding half augustus goed. Minister Kamp zei gisteren in de Tweede Kamer dat er weer afvalwater in de Twentse bodem geloosd mag worden.

Directeur Gerald Schotman van de NAM zegt dat het bedrijf alles goed heeft overwogen. "Daarbij hebben we nogmaals gesproken met verschillende belanghebbenden, onder meer over de werkgelegenheid in Zuidoost-Drenthe. Alles overwegend gaan we de productie hervatten." De directeur wil wel nog met Kamerleden praten.

Provincie boos

De provincie Overijssel en een aantal Twentse gemeenten overwegen naar de rechter te stappen om het besluit aan te vechten. Maandag nemen ze daarover een besluit.

Gedeputeerde Lievers wil dat graag, want hij is boos. "Gelet op de maatschappelijke onrust en het beroep dat op ze is gedaan, had ik gehoopt dat de NAM het geluid serieus zou nemen", zegt hij tegen RTV Oost.

Dat de NAM nog met iedereen in gesprek wil, maakt weinig indruk. "In gesprek gaan doe je vóór je een besluit neemt, niet erna."

Advertentie via Ster.nl