Trump zaaide jarenlang twijfel over de wieg van Obama

Aangepast
EPA / AFP / bewerking NOS

Na ruim vijf jaar twijfel zaaien geeft Donald Trump toe: Barack Obama is gewoon in de VS geboren. De kwestie begon al in 2008 toen Obama presidentskandidaat werd. Want, zo was de redenering van Trump, als Amerika niet zijn geboorteland is, heeft Obama volgens de grondwet geen recht om president te zijn.

De zaak bleek hardnekkig in de VS: volgens een onderzoek uit 2010 had minstens een kwart van alle Amerikanen twijfels over Obama's afkomst. Dat aantal daalde in de jaren erna, maar ging nooit helemaal weg. Zeker niet bij rabiate politieke tegenstanders.

Leugenaar

Tot vandaag was Trump een uitgesproken voorman van de zogenoemde birther movement. De beweging noemt Obama een leugenaar en zegt dat hij eigenlijk een moslim is die afkomstig is uit Kenia, het geboorteland van zijn vader.

In 2008 reageerde Obama op de beschuldigingen, met grote tegenzin, door zijn geboortecertificaat vrij te geven. Daarop staat dat hij op 4 augustus 1961 in de hoofdstad van Hawaï het levenslicht zag.

De geboorteakte van Obama

Het vrijgeven van het geboortedocument bleek niet genoeg om de twijfels de kop in te drukken. "Een ongelofelijk betrouwbare bron heeft me verteld dat het certificaat van Obama nep is", twitterde Trump in 2012.

Hij kwam niet met concrete bewijzen. De jaren erna zou Trump nog talloze verdachtmakingen de wereld in helpen via sociale media.

"Wat toevallig, de directeur van de staatsinstantie die de geboorteakte van Obama heeft goedgekeurd, is vandaag omgekomen in een vliegtuigcrash. De rest heeft het overleefd", schreef de miljardair op Twitter in 2013.

Trump wees erop dat hij als het ware een klokkenluider was in de kwestie. "Mensen zouden trots moeten zijn dat ik Obama ertoe heb aangezet zijn geboortecertificaat openbaar te maken. Op 'wonderlijke wijze' vond Obama het opeens ergens in een boek", schreef hij in augustus 2013.

Een jaar later klopte hij zichzelf wederom op de borst dat juist hij de akte van Obama boven tafel heeft gekregen. En dat het diens directe rivalen, de presidentskandidaten Hillary Clinton en John McCain, nooit gelukt was.

Oproep aan hackers

In september 2014 deed Trump er nog een schepje bovenop. Hij riep hackers op de "vernietigde Obama-bestanden" terug te vinden en de ware geboorteplaats te achterhalen.

De Democratische partij heeft de complottheorieën over Obama's afkomst altijd bestempeld als racistisch. Presidentskandidaat Hillary Clinton viel Trump gisteren nog hard aan vanwege de verdachtmakingen.

"Deze man wil onze president zijn", citeert persbureau AP Clinton. "Wanneer stopt hij met deze achterlijke en nare beschuldigingen?"

Een paar uur later kondigde het Trump-kamp aan dat er een belangrijke mededeling zou volgen tijdens de persconferentie in Washington. Aan het einde van de speech sloot Trump af met "President Obama is geboren in de Verenigde Staten, punt uit."

'Excuses aan Obama'

Clinton zegt in een reactie dat de beschuldigingen van Trump "onuitwisbaar zijn". Ze vindt dat Obama excuses verdient van de Republikeinse presidentskandidaat.