Nigel Farage feliciteert zijn opvolger Diane James
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe UKIP-leider moet vacuüm vullen dat Farage achterlaat

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

UKIP is aan zijn tweede leven begonnen. Nadat de partij op 23 juni zijn droom in vervulling had zien gaan toen een meerderheid van de Britten voor brexit stemde, vertrok niet veel later de grote roerganger Nigel Farage vrij onverwacht. Zijn doel was bereikt, zei hij, en hij wilde weer meer tijd aan zijn privéleven besteden.

Vandaag kozen de leden op het partijcongres in het Zuid-Engelse Bournemouth zijn opvolger: Diane James. Maar kan UKIP nog een grote rol van betekenis spelen?

Het vacuüm dat Farage achterlaat is haast onmogelijk op te vullen. Hij wist UKIP in tien jaar tijd om te toveren van een kleine, rechtse protestbeweging tot de derde politieke partij van Groot-Brittannië.

In 2014 werd UKIP zelfs de grootste bij de Europese parlementsverkiezingen, bij de landelijke verkiezingen een jaar later haalde de partij 12 procent van de stemmen.

Als Geert Wilders opstapt, staat er toch ook niemand klaar om hem op te volgen?

Deelnemer congres UKIP

De relatief onbekende James heeft een cv dat nog niet in de verste verte in de buurt komt van haar voorganger. Zij is Europarlementariër en altijd trouw volger van de koers van Farage. Maar ze bleef altijd in de schaduw. "Ik heb dan ook niet al te hoge verwachtingen", zegt een wat oudere bezoeker op het congres.

'Het zal niet makkelijk worden om Farage op te volgen'

Anderen zijn nog kritischer: "We hadden een bekendere kandidaat nodig, iemand die voort kan bouwen op het succes van het referendum. Het is net als bij jullie in Nederland. Als Geert Wilders opstapt, staat er toch ook niemand klaar om hem op te volgen?"

James was ook allesbehalve de droomkandidaat van Farage. Die had veel liever de mediagenieke Steven Woolfe als leider gezien, zijn oogappel binnen de partij. Alleen blunderde Woolfe gigantisch door zijn officiële kandidaatstelling 17 minuten na de deadline in te leveren. Hij hield zich vandaag op het partijcongres dan ook behoorlijk afzijdig.

Schop onder de kont

De belangrijkste taak voor de nieuwe leider is het uitoefenen van druk op de brexit-onderhandelingen. "We vertrouwen de regering niet", zegt een vrouwelijke bezoeker van het congres. "We zien nu al dat premier May begint terug te krabbelen. Zij moet leveren waar de Britten voor hebben gestemd op 23 juni: brexit. Dat is waarom we er zijn: de regering een schop onder de kont geven."

Het is echter de vraag in hoeverre de onervaren James in staat is om in het publieke debat op korte termijn al een vuist te maken.

Europees project

Op de achtergrond werkt Farage overigens aan een nieuw Europees project, samen met de grote financier van UKIP, Arron Banks. Die is miljonair, rijk geworden met verzekeringen, en heeft grootste plannen de brexit-campagne te kopiëren naar andere EU-landen.

"Ik merk dat die behoefte leeft in andere Europese landen. We staan niet alleen, er zijn zo veel Europeanen die van de EU af willen. Die willen we gaan helpen. Ik heb gisteravond een goed gesprek gehad met Farage en hij staat er open voor die beweging te gaan leiden", zegt Banks.

Nigel Farage in april in Volendam tijdens een bijeenkomst van Geen Peil

Het is bekend dat Farage bijvoorbeeld goed contact onderhoudt met Jan Roos, de lijsttrekker van VNL en een van de aanvoerders van het nee-kamp tijdens het Oekraïne-referendum. De voormalig UKIP-leider voerde in de aanloop van het Nederlandse referendum zelfs campagne in Volendam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl