NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Oekraïne geeft gestolen schilderijen terug aan Westfries Museum

Overhandiging van de schilderijen (beelden: Westfries Museum)

Oekraïne heeft vijf schilderijen die in 2005 werden gestolen uit het Westfries Museum teruggegeven. Directeur Ad Geerdink heeft de werken op de Nederlandse ambassade in Kiev in ontvangst genomen.

De doeken zijn de topstukken van de collectie van in totaal 24 schilderijen die elf jaar geleden werden gestolen uit het museum in Hoorn. Behalve schilderijen namen inbrekers ook tientallen stukken zilverwerk mee.

In april werden vier schilderijen teruggevonden door de Oekraïense politie. Een maand later gaf een Oekraïner het vijfde schilderij af bij de Nederlandse ambassade. 

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken is blij dat de vijf schilderijen zijn overgedragen. "Door de samenwerking met de Oekraïense autoriteiten kunnen de schilderijen nu terug naar Nederland. Ik hoop de negentien schilderijen die nog zoek zijn zo snel mogelijk terug te zien in het Westfries Museum", aldus Koenders.

De schilderijen die nu zijn teruggegeven zijn: Vrouw Wereld (1622) en Terugkeer van Jefta (1625) van Jacob Waben, Keukenstuk (17e eeuw) van Floris van Schooten, Boerenbruiloft (1671-1675) van Hendrik Bogaert en Nieuwstraat in Hoorn (1784) van Izaak Ouwater.

Negentien werken worden nog gezocht, waarvan er vijftien hieronder afgebeeld zijn.  

STER reclame