NOS NieuwsAangepast

Dijsselbloem veegt vloer aan met inkomensplan SP en GroenLinks

Dijsselbloem veegt vloer aan met inkomensplan Roemer en Klaver

PvdA-minister Dijsselbloem van Financiën heeft geen goed woord over voor het inkomensplan van SP-leider Roemer en GroenLinks-leider Klaver. "De cijfers van de heren kloppen echt stuk voor stuk niet. Dat maakt zo'n plan zeer ongeloofwaardig", reageerde Dijsselbloem na afloop van de ministerraad.

SP en GroenLinks maakten vanmorgen bekend dat zij de laagste inkomens er enkele honderden euro's per jaar op vooruit willen laten gaan. Ze willen dat betalen door het belastingvoordeel van dit jaar volgend jaar weer te schrappen, omdat het volgens hen voornamelijk naar mensen met hogere inkomens gaat.

Dijsselbloem: "Het is volstrekt andersom. We hebben 2,5 miljard euro uitgetrokken. De bulk van dat geld is gegaan naar de werkenden met een laag inkomen."

Kinderachtig

Ook over de politieke strategie van het GroenLinks/SP-plan is Dijsselbloem niet te spreken. Hij vindt het duidelijk dat de twee linkse partijen het hebben bedacht om de derde linkse partij, de PvdA, een hak te zetten. "Misschien moeten we eens ophouden met die kinderachtige politiek. Ik denk dat linkse kiezers er niet op zitten te wachten."

Dijsselbloem denkt dat die juist willen dat linkse partijen samenwerken en hun pijlen richten op de politieke partijen aan de rechterkant. "Aan die kant van het politieke spectrum zitten op dit moment de meeste kiezers. Daar moeten we dus wat aan doen."

GroenLinks-leider Klaver heeft inmiddels de financiële onderbouwing naar de minister van Financiën gestuurd. "We nemen er geen letter van terug", aldus Klaver.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl