Om de doelstellingen te halen moeten er nog 47 windmolenparken op zee worden gebouwd, die net zo groot zijn als het Borssele-windpark.
NOS NieuwsAangepast

'Komende jaren 200 miljard euro extra investeringen in duurzaam nodig'

Nederland loopt zo ver achter op het gebied van duurzame energie dat er de komende twintig jaar 200 miljard euro extra moet worden geïnvesteerd. Dat stelt adviesbureau McKinsey na een onderzoek. Die investeringen zullen de Nederlandse economie uiteindelijk wel veel groei en banen opleveren.

Alleen Malta presteert volgens het rapport slechter dan Nederland, als het gaat om het halen van duurzame doelstellingen. Maar de ambities zijn groot; zo is afgesproken om in 2050 zeker 80 tot 90 procent minder broeikasgassen uit te stoten.

Om dat waar te maken, moet er flink worden geïnvesteerd. "De plannen zijn revolutionair. Geen enkel ander ontwikkeld land heeft dit eerder gedaan", zegt onderzoeker Occo Roelofsen. "We moeten drie tot vier keer minder uitstoten dan we nu doen. Om dat te bereiken, moeten alle sectoren van de samenleving worden aangepakt."

'We moeten drie tot vier keer sneller onze uitstoot reduceren'

47 windparken-op-zee

Er moet worden geïnvesteerd in het energiezuiniger maken van huizen. Om elektrisch rijden makkelijker en aantrekkelijker te maken, moet daarvoor volgens de onderzoekers een netwerk worden aangelegd.

Daarnaast moet er flink worden geïnvesteerd in zonne- en windenergie. Zo moeten er bijna 50 nieuwe windparken op zee bijkomen die net zo groot zijn als het park bij Borssele.

Het gaat alles bij elkaar om investeringen van 10 miljard euro per jaar tussen 2020 en 2040. Dat is een verdubbeling ten opzichte van wat nu wordt geïnvesteerd. McKinsey noemt het belangrijk dat het kabinet een langetermijnvisie ontwikkelt over duurzaamheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl