Het land van Borg, Wilander en Edberg is ver afgegleden

time icon Aangepast

Zweden was in de jaren tachtig en negentig toonaangevend op tennisgebied. Met Björn Borg en later Mats Wilander en Stefan Edberg had de tennisnatie van weleer goud in handen. Zo'n dertig jaar later hangt de vlag er heel anders bij in Zweden, dit weekend de tegenstander van Nederland in de Davis Cup.

Zweden uit. Dat klinkt als een bijzonder moeilijke loting. Maar wie de rankings van beide ploegen erop naslaat, zal concluderen dat Nederland in kustplaats Bastad zowaar een favorietenrol heeft. De Scandinaviërs hebben hun hoop gevestigd op de jonge broers Elias en Mikael Ymer, respectievelijk de nummer 150 en, geloof het of niet, de nummer 662 van de wereld.

"De broertjes Ymer zijn de Zweedse hoop in bange dagen. Zij zijn van de nieuwe generatie", aldus NOS-tenniscommentator Marcella Mesker. "Ze hebben een Ethiopische vader, maar zijn beiden wel in Zweden geboren. Van hun vader moesten ze op jonge leeftijd gaan hardlopen. En toen ze eens gingen lopen, stopte Elias omdat hij naar de wc moest. Hij kwam langs een tennisclub en het leek hem veel leuker om achter een balletje aan te rennen."

Elias Ymer EPA

Geschiedenis

De 20-jarige Elias Ymer begint vandaag tegen Thiemo de Bakker, daarna treedt de twee jaar jongere Mikael Ymer aan tegen Robin Haase. Nooit eerder in de geschiedenis van het Zweedse tennis werden twee broers opgesteld in de enkelspelen van de Davis Cup. 

"Ze kunnen heel goed spelen, maar zijn nog heel erg wisselvallig. Nederland heeft de ervaring, want best-of-five wedstrijden hebben zij nauwelijks nog gespeeld", aldus Mesker. "Maar in de Davis Cup geldt dat eigenlijk niet. Het is eigenlijk nog lastiger om tegen een onbevangen, jonge hond te spelen dan tegen een ervaren speler."

De rankings van de beste Zweedse tennissers

SpelersRanking
Elias Ymer150
Christian Lindell382
Markus Eriksen414
Carl Söderlund432
Isak Arvidsson510
Mikael Ymer662

Ooit was Zweden een absolute grootmacht met meerdere spelers aan de wereldtop. Anno 2016 hebben de Zweden slechts één speler in de top-300. "Veel goede coaches zijn naar het buitenland gegaan en het gevolg was dat er geen goede coaches meer over waren", aldus Mesker.

Zo werkte Thomas Högstedt in het verleden samen met onder anderen Caroline Wozniacki en Maria Sjarapova en had Peter Lundgren een belangrijk aandeel in de carrières van Roger Federer en Marat Safin. En nog altijd zijn de Zweden goed vertegenwoordig in het trainersvak: Magnus Norman begeleidt Stan Wawrinka en Thomas Johansson staat David Goffin bij.

Bond

"De bond heeft niet zo goed voor ze gezorgd en alles viel uit elkaar en de teambuilding verdween. Maar nu zie je dat steeds meer spelers er samen de schouders onder willen zetten. Norman, Nicklas Kulti en Mikael Tillström hebben samen een academie opgezet en daar zitten grote sponsors achter", weet Mesker.

"Er wordt weer wat opgebouwd en er zitten echt goede kereltjes tussen. Er wordt hard gewerkt aan het opleiden van nieuwe talenten, maar dan ben je zo weer acht à negen jaar verder."

De wedstrijden in Bastad beginnen op vrijdag en zondag om 10.30 uur. Op zaterdag vangt om 13.00 uur het dubbelspel aan. De NOS laat de duels in samenvatting zien.

STER Reclame