NOS/Dick Drayer
NOS NieuwsAangepast

Ondernemers kopen stakers op Curaçao af

De algemene staking van vakbonden op Curaçao is binnen een dag alweer voorbij. Bedrijven op het eiland hadden zoveel last van de staking dat ze 900.000 euro betalen aan werknemers van een olieraffinaderij om de staking te laten eindigen. Dat doen ze hoewel ze niets met het loonconflict te maken hebben.

Gisteren riepen 23 bonden de staking uit om de 700 werknemers van olieraffinaderij Isla te steunen. Die waren al drie weken aan het staken omdat ze na drie jaar nog steeds geen nieuwe cao hadden.

Met de bijdrage van de ondernemers komt de cao nu wel rond. Om aan de cao-eisen van de werknemers te voldoen, was 900.000 euro nodig.

Schouwburg

De algemene staking ontwrichtte het dagelijks leven. Woonwijken zaten zonder stroom en winkels en scholen waren dicht. "De staking bracht een groot deel van het openbare leven tot stilstand, de ondernemers moeten hebben gedacht, dat niet meer. Zeker niet voor 900.000 euro", zegt correspondent Dick Drayer.

Door de staking bij Isla liepen de spanningen op het eiland hoog op. Vorige week was er een confrontatie tussen de stakers en de politie. Maandagnacht vloog de nationale schouwburg in brand. Het gebouw staat tegenover het vakbondsgebouw waar de stakers bivakkeren. Uit camerabeelden zou blijken dat een van de stakers de brand heeft aangestoken.

Staat van paraatheid

Het eiland was in opperste staat van paraatheid. Curaçao vroeg gisteren de Koninklijke Marine "harde bijstand" te verlenen mocht dat nodig zijn.

Volgens Dick Drayer koos de bevolking vooral de kant van de vakbonden. "Ik heb gezien dat de bevolking boos is omdat een huishoudboekje belangrijker lijkt te zijn dan wat de samenleving nodig heeft. Mensen verwijzen naar de opstand van 30 mei 1969, toen een staking bij Shell leidde tot een oproer waarbij twee doden vielen. Zover kwam het deze week niet, maar de bereidheid daartoe heb ik gevoeld."

Op 30 september zijn er parlementsverkiezingen op Curaçao. Drie stakingsleiders staan op de kieslijst van verschillende politieke partijen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl