NOS SportAangepast

Rolstoeltennisster Griffioen verslaat dubbelmaatje en pakt goud

Rolstoeltennisster Jiske Griffioen heeft haar eerste paralympische goud veroverd. In de finale was de Woerdense in drie sets te sterk voor haar landgenote en dubbelmaatje Aniek van Koot, 3-6, 6-1, 6-4.

Van Koot begon sterk aan de wedstrijd met veel diepe ballen en snelle returns op de service van Griffioen. Een van de twee breaks die ze aan het begin van de wedstrijd maakte, hield ze vast en dat bleek genoeg om de eerte set te kunnen winnen (6-3).

Comeback

Griffioen herpakte zich, brak Van Koot direct in de tweede set en maakte weinig fouten. De nummer 1 van de wereld, die pas één set verloor in het hele toernooi, liep uit naar 4-0. Van Koot kreeg breakkansen, maar kon ze niet benutten en Griffioen pakte de tweede set met 6-1.

Ook in de derde set maakte Van Koot in het begin te veel fouten op de belangrijke momenten en Griffioen kwam snel op 5-1. Van Koot kwam nog sterk terug tot 5-4, maar daar bleef het bij. Griffioen bleef rustig en maakte het op de service van Van Koot af: 6-4.

Eerste goud

Het is de eerste paralympische gouden medaille voor Griffioen. Vier jaar geleden in Londen werd ze derde in het enkelspel en samen met Van Koot pakte ze daar de zilveren medaille in het dubbelspel. Met Esther Vergeer won ze vier jaar eerder in Peking ook een zilveren plak.

Voor Van Koot is het de tweede zilveren medaille in het enkelspel, vier jaar geleden in Londen werd ze ook tweede.

Dubbelspel

Griffioen en Van Koot spelen morgen samen voor het goud in de finale van het dubbelspel, tegen landgenotes Marjolein Buis en Diede de Groot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl