Rodrigo Duterte Reuters
NOS Nieuws Buitenland Aangepast

'Filipijnse president leegde uzi op justitie-medewerker'

President Duterte van de Filipijnen heeft in zijn tijd als burgemeester een justitie-medewerker doodgeschoten met een uzi. Dat zei een zelfverklaard lid van een doodseskader voor de Filipijnse Senaat, meldt de BBC.

Volgens de ooggetuige heeft de omstreden Duterte in een tijdsbestek van 25 jaar ruim 1000 criminelen en politieke tegenstanders laten ombrengen. Het verhoor van de 57-jarige ex-huurmoordenaar werd op de Filipijnse tv uitgezonden.

De ooggetuige verklaarde dat hij zelf vijftig man heeft vermoord in opdracht van Duterte. Het is voor het eerst dat iemand over zijn rol in een doodseskader spreekt en de president openlijk ervan beschuldigt dat hij zelf ook iemand heeft omgebracht.

Krokodillen

"Ze werden gedood als kippen", zei het voormalige doodseskaderlid. "Onze opdracht was het ombrengen van criminelen als drugsdealers en verkrachters." De man vertelde onder meer dat hij een verdachte van kidnapping aan de krokodillen voerde in 2007.

De zelfverklaarde ex-huurmoordenaar tijdens het verhoor EPA

Voordat Duterte in juni dit jaar president werd, was hij ruim twintig jaar burgemeester van de miljoenenstad Davao. De ex-huurmoordenaar beweerde dat hij tijdens die periode heeft gehoord dat de burgemeester persoonlijk opdrachten gaf voor liquidaties.

'Twee uzi-magazijnen'

Bij een van de hinderlagen in 1993 raakte een medewerker van het ministerie van Justitie gewond. "De burgemeester maakte hem persoonlijk af", zei de getuige. "De man leefde nog toen Duterte kwam aanlopen. Vervolgens leegde hij twee uzi-magazijnen op de ambtenaar."

Een woordvoerder van de regering heeft de beschuldigingen als leugens bestempeld.

Omstreden

Duterte ligt internationaal hevig onder vuur over zijn zelfverklaarde oorlog tegen drugsdealers en -gebruikers. Sinds hij in juni werd aangesteld als president zijn naar schatting zo'n 3.000 mensen omgebracht door doodseskaders.

STER reclame