De Mistura (r) en Egeland
NOS NieuwsAangepast

VN-gezant: bestand Syrië kan keerpunt worden

De VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, zegt dat de overeenkomst die de VS en Rusland over Syrië hebben gesloten een keerpunt in de strijd kan worden. Het geweld in het land is sinds het bestand maandag is ingegaan aanzienlijk afgenomen.

De VN zegt dat er nog wel problemen zijn met de hulpverlening. Het lukt nog niet om humanitaire hulp af te leveren. Er is toestemming van de Syrische regering nodig om naar belegerde gebieden te gaan, maar die is er nog niet. Er staan 40 vrachtwagens klaar om naar het zwaar belegerde oosten van Aleppo te gaan.

De VN-adviseur voor humanitaire hulp, Jan Egeland, zegt dat er de afgelopen 24 uur geen berichten zijn over gedode burgers en dat de aanvallen op scholen en ziekenhuizen zijn opgehouden. Egeland hoopt dat de konvooien morgen naar Aleppo kunnen.

De weg naar Aleppo, de Castello-road, is ook nog niet vrij. Zowel regeringsmilitairen als oppositiegroeperingen bezetten de weg. Onderdeel van de deal is dat die wordt vrijgegeven. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten willen beide partijen dat tegelijkertijd doen.

Rookgordijn

Het Russische ministerie van Defensie beschuldigt de VS ervan dat het niet alle afspraken uit de overeenkomst nakomt. Volgens de Russen trekken de Amerikanen een "verbaal rookgordijn" op om hun terughoudendheid bij het naleven van de afspraken te verbergen.

Volgens de Russen houden alleen de Syrische regeringstroepen zich aan de overeenkomst. De oppositietroepen "die door de VS worden aangestuurd", hebben de beschietingen juist opgevoerd, aldus het ministerie van Defensie.

Toch zijn de Russische en Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken het er gisteravond over eens geworden dat het bestand met zeker 48 uur verlengd kan worden.

IS

Frankrijk, dat deel uitmaakt van de coalitie tegen IS die door de Amerikanen wordt geleid, wil inzage in de details van het bestand. De informatie is cruciaal om er zeker van te zijn dat islamitische extremisten worden aangevallen en niet de "reguliere" Syrische oppositiegroepen, zeggen de Fransen. Het staakt-het-vuren geldt niet voor aanvallen op IS en Jabhat Fatah al-Sham (eerder al-Nusra).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl