1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Persbureau Meter
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Pekela broedt op maatregelen tegen overlast azc

Burgemeester Kuin van de gemeente Pekela komt met maatregelen om de onrust onder omwonenden rond een asielzoekerscentrum weg te nemen. Samen met een delegatie van het COA en de politie beraadt Kuin zich erop. Het is nog niet duidelijk wat de maatregelen precies zullen inhouden.

Gisteravond verzamelden zich zo'n honderd buurtbewoners voor een protest op een parkeerterrein vlak bij het azc. De inwoners van Pekela vinden dat de asielzoekers te veel overlast veroorzaken.

Vrouwen lastigvallen

Een buurtbewoner vertelde vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal dat de asielzoekers vrouwen lastigvallen en dat ze stelen uit de supermarkt. De asielzoekers, die volgens de buurtbewoner uit Oost-Europa komen, zouden ook winkelpersoneel hebben gebeten toen ze werden betrapt op stelen. Ook mishandelde een asielzoeker een agent met een bierflesje.

Burgemeester Kuin begrijpt de onrust bij de inwoners van Pekela. Hij erkent dat er incidenten zijn geweest en dat er snel wat moet veranderen. Over vrouwen die worden lastiggevallen of zelfs aangerand, kan Kuin naar eigen zeggen niets zeggen. "Dat is lastig te bewijzen zolang er geen aangifte is gedaan bij de politie."

Nieuw protest

Het protest van gisteravond was georganiseerd via een oproep op Facebook waarover de gemeente niet was ingelicht. Het verliep zonder incidenten, maar de politie beëindigde de demonstratie toen de bewoners het terrein van het azc op wilden gaan. In Pekela gold een noodbevel dat inmiddels is ingetrokken.

Zaterdagmiddag wil een aantal inwoners opnieuw gaan protesteren tegen het azc, meldt RTV Noord. De organisatie heeft een aanvraag ingediend bij de gemeente en hoopt dat er zo'n 700 mensen komen opdagen.

Overlast

Staatssecretaris Dijkhoff wil eerst weten wat er precies aan de hand is. "Er is overlast, mensen hebben niet maar wat verzonnen, dus we kijken welke maatregelen nodig zijn." Als het inderdaad om asielzoekers uit Oost-Europa gaat, is het volgens Dijkhoff de bedoeling om de procedures zo snel mogelijk af te handelen en de betrokkenen uit te zetten. 

"Maar je kunt van de buitenkant niet zien waar iemand precies vandaan komt en zo snel mogelijk is helaas niet binnen een paar uur."

De staatssecretaris snapt dat er soms frustraties zijn onder de bevolking, maar hij roept de inwoners van Pekela op hun ongenoegen op een vreedzame manier te uiten.

Dijkhoff: zo nodig maatregelen

Advertentie via Ster.nl