ANP

Als bezoekers via een openbaar wifi-netwerk van een winkel of restaurant auteursrechtelijk beschermd materiaal delen, is de eigenaar van het netwerk hier niet voor verantwoordelijk. Dat zegt het Europees Hof van Justitie.

Wel is het zo dat als een auteursrechthebbende ontdekt dat er op een bepaald netwerk illegaal materiaal wordt verspreid, deze bij de rechter aan de eigenaar van het netwerk kan vragen om de wifi met bijvoorbeeld een wachtwoord te beveiligen. Het hof verwacht nadrukkelijk niet van ondernemers dat ze hun netwerken gaan controleren op wat er gebeurt. 

Deze uitspraak is geen vrijbrief voor het verspreiden van illegale muziek, films of series, benadrukt een woordvoerder. Auteursrechthebbenden kunnen blijven proberen om de downloader en uploader te achterhalen. 

Het hof stelt daarbij voor om bij het inloggen op het netwerk bijvoorbeeld een naam of e-mailadres te vragen, zodat de eigenaar weet wie er op dat moment actief was.

Wifi om winkel te promoten 

De zaak draaide om een winkel uit Duitsland waar licht- en geluidstechniek werd verkocht. De eigenaar had om zijn producten te promoten een openbaar wifi-netwerk geïnstalleerd. Via dat netwerk werd er vervolgens muziek gedeeld waar Sony Music de rechten van had. Sony hield de eigenaar van de winkel hiervoor verantwoordelijk.

Of de uitspraak ook gevolgen heeft voor andere openbare wifi-plekken is onduidelijk. Volgens een woordvoerder is de uitspraak redelijk algemeen opgeschreven, maar speelt het feit dat de winkelier de wifi inzette om zijn zaak te promoten wel een rol. 

Hierdoor is dus ook onduidelijk wat de gevolgen zouden zijn voor een organisatie als de NS, scholen of andere openbare plekken waar wifi wordt aangeboden.

STER reclame