Bij Hinkley Point staan ook al andere kerncentrales
NOS NieuwsAangepast

Britten gaan omstreden kerncentrale bouwen met hulp China

Voor het eerst in decennia zal in Groot-Brittannië een nieuwe kerncentrale worden gebouwd. De Britse regering heeft vandaag het groene licht gegeven voor de bouw van een centrale bij het Engelse plaatsje Hinkley Point.

Bijzonder is dat de kosten, omgerekend ruim 21 miljard euro, mede worden gefinancierd door de Chinese regering. Het is voor het eerst dat China betrokken is bij de bouw van een kerncentrale in de westerse wereld.

Omstreden

China wil kennis en ervaring opdoen in de nucleaire industrie. De Chinezen betalen een derde van de kosten van Hinkley Point, in ruil voor de belofte dat ze elders in Groot-Brittannië zelf een nieuwe kerncentrale mogen bouwen bij het plaatsje Bradwell.

Het Franse energiebedrijf EDF neemt de rest van de kosten voor zijn rekening. De Fransen krijgen een gegarandeerde stroomprijs zodra de centrale over een kleine tien jaar operationeel is.

Met name de Chinese inbreng is omstreden in Groot-Brittannië, aangezien het land op deze manier toegang krijgt tot essentiële westerse kennis en infrastructuur.

25.000 banen

De nieuwe Britse premier Theresa May zette het project daarom kort na haar aantreden in juli in de ijskast, tot ergernis van China. De Britse regering laat in een verklaring echter weten dat in de overeenkomst met de Chinezen "significante nieuwe waarborgen" zijn opgenomen.

Zo houdt Londen altijd het laatste woord bij de eventuele verkoop van buitenlandse belangen. Ook wordt er nog goed gekeken naar de veiligheid van de centrale in Bradwell, die de Chinezen zelf willen gaan bouwen met hun eigen technologie.

Volgens correspondent Tim de Wit is May om twee redenen alsnog overstag gegaan. "De belangrijkste is de boost voor de economie. Er zijn maar liefst 25.000 banen mee gemoeid. Bovendien zorgt de centrale voor minder CO2-uitstoot." Daarnaast is het project volgens hem eigenlijk al te ver gevorderd. "Ze kon bijna niet meer terug."

Obstakels

Het Britse bedrijfsleven en de vakbonden reageren opgelucht op de beslissing. De bond Unite spreekt in een verklaring van "fantastisch nieuws", aangezien de kerncentrale veel werk zal opleveren in een regio waar de economie wel een oppepper kan gebruiken.

Milieuorganisatie Greenpeace spreekt van een klucht rond Hinkley Point. "Er zijn nog steeds enorme financiële, juridische en technische obstakels", zei directeur John Sauven. "Het lijkt erop dat Hinkley too big to fail is geworden." Volgens hem zou de regering beter haast kunnen maken met duurzame energie, die sneller te realiseren is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl